Slovenija
30 ogledov

Predlog že pred poslanci

Kmetijski resor je brez pravega vodstva že od marca, ko je Milan Pogačnik naznan Žurnal24 main
Premier Borut Pahor je v državni zbor poslal predlog za imenovanje kandidata za kmetijskega ministra Dejana Židana. Poslanske skupine pa še ne vedo, ali bodo podprle Židanovo kandidaturo.

Najverjetneje bodo Židana podprli poslanci SD, je povedal vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič. V poslanski skupini o tem sicer niso govorili, so pa bili nekatere poslanke in poslanci navzoči na sredini seji predsedstva SD, na kateri je Židan predstavil svoj program in odgovarjal na vprašanja.

"S strani poslank in poslancev, ki so tam bili, ni bilo nasprotovanja, tako da jaz ne pričakujem večjih težav," je glede podpore Židanovi kandidaturi v DZ povedal Kontič.

"Poleg tega gre za izbiro predsednika vlade, ki ima to pristojnost, in je prav, da si sam izbere sodelavce, ki jim najbolj zaupa," je poudaril. Glede na sredino predstavitev pa je ocenil še, da je Pahor "tudi tokrat imel srečno roko pri izbiri".

V Zaresu ga želijo bolje spoznati
Kandidata za kmetijskega ministra bi pred odločanjem v DZ sicer želeli podrobneje spoznati v poslanski skupini Zares.

Vodja poslanske skupine Cveta Zalokar Oražem je poudarila, da bi se želeli s kandidatom srečati in pogovoriti.

"Nekako se nam zdi spodobno, da bi se z njim srečali, preden bo postal kandidat,"
je dejala in izrazila upanje, da bodo pogovor uspeli opraviti vsaj do ponedeljka, do seje odbora za kmetijstvo.

Poslanci DeSUS-a se bodo še sestali
Da bodo o kandidatu odločali v okviru standardne procedure, pa je napovedal vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec. Poslanci DeSUS-a se bodo na to temo še sestali in razpravljali, je napovedal. "Če bo vse v redu, ga bomo podprli," je še dejal Godec.

S kandidatom se želijo srečati tudi v poslanskem klubu LDS. Mnenje o njem bodo podali po pogovoru z njim.

Opozicija še čaka na pogovor
Na pogovor s kandidatom čakajo tudi v opozicijskih poslanskih skupinah. Že sedaj pa je možno reči, da SLS kandidata podpira.

"Židan je, glede na to, kolikor ga poznam, zelo primeren kandidat,"
je dejal poslanec SLS Franc Bogovič, ki ocenjuje, da bo tudi za vlado pozitivno, da bo v njej deloval človek iz menedžerskih vrst.

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič za komentar ni bil dosegljiv.

Pahor prepričal Židana
Predsedstvo stranke SD je v sredo potrdilo predlog Pahorja, ki je za kandidata za novega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predlagal Dejana Židana. Ob tem je premier napovedal, da bi se lahko zaslišanje Židana pred resornim parlamentarnim odborom odvilo že v ponedeljek, takrat pa bi novega ministra utegnil imenovati tudi že DZ.

Pahor je sicer izrazil pričakovanje, da bodo koalicijski partnerji njegov predlog sprejeli, k podpori kandidatu, ki ga je označil za "agromenedžerja", pa je pozval tudi opozicijske poslance.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.