Slovenija
23 ogledov

Predlogi ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti

Vlada Dejan Mijović
Vlada bo predvidoma že ta četrtek poslala v obravnavo v DZ predlog ukrepov, s katerimi želi okrepiti konkurenčnost gospodarstva in spodbuditi gospodarsko rast.

Predlog ukrepov so pripravili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, DZ pa naj bi jih sprejel še pred poletnimi počitnicami.

Da bi izboljšali poslovno okolje, bo vlada državnemu zboru predlagala spremembo petih zakonov. V zakon o gospodarskih družbah bo vgradila določbe, ki bodo preprečevale nenehno ustanavljanje novih in novih družb v primerih zlorab pravic in pooblastil pri prejšnjih družbah. Poleg tega bo novela zakona usmerjena v nadaljnjo odpravo administrativnih ovir.

Potem ko je DZ pred mesecem dni sklenil, da predlog novele insolvenčnega zakona, ki ga je pripravila še prejšnja vlada Boruta Pahorja, ni primeren za nadaljnjo obravnavo, bo vlada zdaj pripravila svoj predlog. Vanj namerava vgraditi ukrepe za bistveno skrajšanje trajanja postopkov ter odpraviti določbe, ki posameznim deležnikom omogočajo zavlačevanje in zlorabe postopka. Večji poudarek naj bi namenili tudi reševanju zdravih delov insolventnih podjetij, ki imajo pogoje za obstoj in rast.

Prodajati le kupcem z najvišjo ponudbo

S spremembami zakonodaje na področju ravnanja s stvarnim premoženjem se bodo odpravile ovire pri nefleksibilnosti prodaje zemljišč v industrijsko-obrtnih conah, ki so v lasti občin. Te morajo zdaj zemljišča prodajati le kupcem z najvišjo ponujeno ceno in nimajo nobenega instrumenta, da bi resno preprečile špekulativne nakupe. Z namenom razvoja industrijsko-obrtnih con bodo imele občine po novem predkupno pravico za kmetijska zemljišča, ki bodo del območij, namenjenih gradnji.

Tudi sicer se investitorjem obeta pospešitev in skrajšanje administrativnih postopkov s področja graditve, hkrati pa tudi njihova pocenitev. S spremembami zakona o graditvi objektov se bodo tudi skrajšali roki za izdajo soglasij, olajšala energetska prenova stavb in omogočila legalizacija nekaterih stanovanjskih in ostalih objektov.

V skladu z večinsko odločitvijo članov Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, da nasprotujejo obveznemu članstvu v zbornici, bodo na gospodarskem ministrstvu pripravili ustrezne spremembe zakona o OZS.

Novela zakona za zamudnike

Na finančnem ministrstvu so medtem že pripravili predlog novele zakona o preprečevanju zamud pri plačilih, s katero se bo v spopadu s plačilno nedisciplino uvedel nov instrument – izvršnica, s katero se bo dolžnik zavezal plačati določen znesek. Najdaljši dovoljeni plačilni rok se bo iz zakona črtal in prepustil pogodbenim strankam.

Prav tako so na finančnem ministrstvu že pripravili spremembe zakona o poroštvih za financiranje investicij gospodarskih družb, s katerimi se bo podjetjem omogočil dostop do virov za obratna sredstva, ki omogočajo nadaljnje delo.

Pripravljajo tudi finančne projekte

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravljajo tudi več javnih razpisov, v okviru katerih bodo finančno podprli perspektivne projekte podjetij tako za investicije kot na področju krepitve človeških virov in učinkovite rabe energije.

Posebej za mikro, mala in srednje velika podjetja pa so pripravili akcijski načrt za izvajanje akta za mala podjetja, v katerega so vgradili nabor konkretnih ukrepov, s katerimi se bo spodbujalo nastajanje podjetij, hitrejši razvoj podjetij v začetnih fazah delovanja in njihovo konkurenčnost ter rast in razvoj vseh nadaljnjih fazah razvoja.

Neposreden učinek na gospodarstvo pa vlada obljublja tudi od predlaganih sprememb na področju upravljanja z državnim premoženjem. Vse zdajšnje upravljalce državnega premoženja – AUKN, Kad, Sod, DSU – namerava preoblikovati v holding, pod okriljem katerega bo združila upravljanje s finančnim in nepremičnim premoženjem države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.