Slovenija
24 ogledov

Predolga čakalna doba

Čakalna doba na pregled MR z anestezijo za otroke je v primerjavi s čakalno dobo Žurnal24 main
Minister za zdravje je določil nadzor zaradi nerazumljivo dolgih čakalnih dob otrok na pregled MR z anestezijo v primerjavi s čakalno dobo za odrasle. Odrasli čakajo dva meseca. Otroci na pregled šele 2012.

Komisija ministrstva za zdravje je končala upravni nadzor v Pediatrični kliniki in Kliničnem inštitutu za radiologijo, ki je bil določen s strani ministra Marušiča zaradi nerazumljivo dolgih čakalnih dob otrok na pregled MR z anestezijo v primerjavi s čakalno dobo za odrasle. Čakalna doba za storitev MR z anestezijo za odrasle znaša dva meseca, medtem ko je Pediatrična klinika naročala otroke za to preiskavo v septembru 2012.

Kršenje vrste pravilnikov
Odkrili so vrsto nepravilnosti v vodenju čakalnih seznamov in kršenje tako pravilnika o najdaljših dopustnih čakalnih dobah kot tudi zakona o pacientovih pravicah in uredbe o poslovanju z uporabniki v javnem zdravstvu. Odločba z ukrepi UKC Ljubljana nalaga, da zagotovi spoštovanje navedenih predpisov, predvsem pa mora vzpostaviti sistem učinkovitega in preglednega naročanja otrok in mladostnikov na MR z anestezijo in skrajšati čakalne dobe za to preiskavo. Določene ukrepe mora nadzorovani izvajati sproti, prvo poročilo o izvajanju ukrepov na ministrstvu zahtevajo do 15. junija 2011, končno poročilo pa mora biti pripravljeno do sredine septembra 2011.

Opredeliti morajo čakalne sezname
Vodstvo UKC Ljubljana je tako po mnenju ministra za zdravje odgovorno, da jasno opredeli proces vodenja čakalnih seznamov z odgovornimi nosilci in aktivnostmi ter dokumentacijo, ki navedeno podpira, zato mora v okviru zakonitosti delovanja javnega zavoda na področju spoštovanja pacientovega časa zagotoviti dosledno upoštevanje vseh določil predpisov, ki urejajo navedeno področje, pri čemer ni bistvena razdelitev pristojnosti med posameznimi klinikami, pač pa učinkovita, pregledna in dosledna uveljavitev predpisanih dolžnosti.

Poudarjajo še, da je treba upoštevati, da se čakalni seznam vodi na enem mestu, kjer se storitve tudi izvajajo.

"Na osnovi izdane odločbe z ukrepi mora UKC Ljubljana zagotoviti spoštovanje vseh predpisov na področju čakalnih dob, predvsem pa vzpostaviti sistem učinkovitega in preglednega naročanja otrok in mladostnikov na MR z anestezijo in skrajšati čakalne dobe za navedeno preiskavo," so na ministrstvu za zdravje še zapisali v sporočilu za javnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.