Slovenija
26 ogledov

Predpogodbo bo pregledal Šoltes

Dragutin Mate BOBO Žurnal24 main
Ministrstvo za notranje zadeve bo najemno predpogodbo za novo stavbo, ki jo je podpisal nekdanji minister Dragutin Mate, poslalo v mnenje tudi računskemu sodišču.

Ministrstvo za notranje zadeve v današnjem odzivu na informacije glede nove stavbe pojasnjuje, da je bila ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal ob primopredaji seznanjena z dejstvom, da se gradi nova stavba ministrstva za notranje zadeve. Kot navajajo, se je vodstvo ministrstva takoj lotilo razreševanja vrste dilem, povezanih z novogradnjo – "tako z vidika pravno-formalne ustreznosti, gospodarnega ravnanja s proračunskimi sredstvi in finančnih zmožnosti za najem stavbe".

S tem namenom so bili opravljeni pogovori s predstavniki ministrstva za finance in pregledana obstoječa dokumentacija, saj so ocenili, "da so predvideni stroški najema izjemno visoki in neprimerljivi s stroški, ki jih plačuje MNZ za vse obstoječe najemnine". Te znašajo za eno leto okvirno 800 tisoč evrov, za nove – še ne opremljene prostore – pa bi znašali letno skoraj 4,5 milijona evrov. Zato bodo najemno predpogodbo poslali v mnenje računskemu sodišču.

Mate: Nisem se odločal sam
Nekdanji notranji minister Dragutin Mate je pojasnil, da se za podpis najemne predpogodbe za objekt, ki se gradi na obrobju Ljubljane, ni odločal sam. Po njegovih besedah so delali skupaj z ministrstvom za finance, v skladu z zakonodajo o javno-zasebnem partnerstvu, ki je takrat že veljala. V skladu z omenjenim zakonom so skušali priti do trajne rešitve. Mate je poudaril, da je bil namen ministrstva "združiti vse svoje lokacije, nehati plačevati najemnine zanje in v skladu z zakonom, ki omogoča javno-zasebna partnerstva, priti do trajne rešitve za svoj objekt". O obveznostih v predpogodbi ni želel govoriti. "Predpogodbe nimam pred seboj in karkoli vam bom sedaj odgovoril, če ne bo natančno to, kar piše v tem papirju, boste rekli, da sem poskušal zavajati javnost. Jaz pa tega ne želim," je dejal in poudaril, da ministrstvo ne gradi objekta.

Objekt v Šiški
Časnik Dnevnik je danes poročal, da na območju nekdanjega Litostroja gradijo novo upravno stavbo ministrstva za notranje zadeve (MNZ) in generalne policijske uprave. Investitor je po pisanju časnika podjetje Imos-lit in ne država. Na MNZ so za Dnevnik povedali, da je vrednost projekta 57,8 milijona evrov in da javnega razpisa niso izvedli, ker niso naročnik. Najemna predpogodba za objekt, ki jo je po pisanju časnika kot takratni minister podpisal Mate, pa je bila s podjetjem DSU Nepremičnine sklenjena 13. decembra 2007.

Iz DSU so potrdili, da je njihovo hčerinsko podjetje DSU Nepremičnine z notranjim ministrstvom sklenilio najemno predpogodbo, pogodba pa bo sklenjena, ko bodo izpolnjeni vsi pogoji za prevzem objekta in njegovo oddajo ministrstvu. "Višina najemnine se bo točno določila ob podpisu najemne pogodbe," so dodali. Nika Zalaznik iz DSU je pojasnila, je predvideno, da bi se najemna pogodba sklenila za 20 let, najemnina pa naj bi bila nižja od tržne.

Ministrica za notranje zadeve, ki je bila z zadevo seznanjena, si je objekt po besedah Mateja, skupaj z v. d. generalnega direktorja policije že ogledala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.