Slovenija
16 ogledov

Predrag pogled na britof

Župani zgornjegorenjskih občin so na sestanku z Dušanom Mitrovićem (levo) z Gurs Žurnal24 main
Iz ponedeljkove tiskane izdaje gorenjskega Žurnala24: Sestanek županov. Župani zaskrbljeni zaradi precenjenosti nepremičnin. Zahtevajo spremembo con.

Radovljica. “Pri množičnem vrednotenju nepremičnin so se zgodile anomalije. Če bo uvedena enotna davčna stopnja za vso Slovenijo, bodo naši občani plačevali tudi do 13-krat višje davke kot drugi,” je na sestanku zgornjegorenjskih županov s predstavniki Geodetske uprave RS (Gurs) poudaril kranjskogorski župan Jure Žerjav.

Župani se ne strinjajo z vrednotenjem nepremičnin v posameznih conah, niti s tem, da bi bile enako obdavčene nepremičnine za stalno bivanje in počitniški objekti. Zahtevali so spremembo osnov zakona o novem davku na nepremičnine in podaljšanje roka za oddajo pripomb, ki jih lahko občani oddajo do 25. januarja.

Če bo izračunana vrednost nepremičnin osnova za davke, se bojim še večje socialne stiske ljudi, saj bi to na Bledu pomenilo tudi do trikrat višje davke. Kako naj 80-letni kmet plača tisoč evrov, medtem ko jih bo vikendaš le sto?” se je vprašal blejski župan Janez Fajfar. Navedel je, da tako stanovanjski dvojček s pogledom na pokopališče ne more biti ocenjen na 600 tisoč evrov in v isti coni kot vila ob jezeru.

Davki udarec podeželju
V turističnih občinah se bojijo odseljevanja domačinov. “Upam, da ni cilj novega davka, da bi se domačini selili v cenejše kraje, njihove nepremičnine pa bi po ugodnih cenah pokupili tisti, ki iščejo sekundarna bivališča. To bi bila katastrofa za podeželje!” je pojasnil Žerjav. Dušan Mitrović, direktor urada za množično vrednotenje nepremičnin na Gursu, se je strinjal, da se bodo morale v turističnih občinah določene meje vrednostnih con spremeniti, bojazni županov pred višjimi davki pa ni želel komentirati. “Mi ocenjujemo tržno vrednost nepremičnin, ki bodo osnova za davek, kakšen bo zakon in kdaj bo sprejet, pa je v pristojnosti finančnega ministrstva,” je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.