Slovenija
24 ogledov

Predrag zdaj in še 30 let

slovenija 09.04.14. Dolenjska, Leskovec, odlagalisce odpadkov Cerod, foto: Jerca Jerca Božič Kranjec
Cerod II. Sofinanciranja minister še ni podpisal. Dvomov o projektu vse več.

Četrti mesec z ministrstva za kmetijstvo in okolje (MKO) mestni občini obljubljajo, da bodo pogodbo o sofinanciranju 32 milijonov evrov težke naložbe v Cerod II podpisali "kmalu". "Ker je mestna občina pogodbo z izvajalcem že podpisala, evropskega in državnega denarja pa ni, lahko pride do finančnega zloma občine," opozarja mestni svetnik Gregor Macedoni.

"Kmalu" ali čez dve leti

"Imamo informacijo, da bo pogodba podpisana v kratkem. Da je v proračunu denar za ta namen, nam je zagotovila tudi predsednica vlade," pravi podžupanja Mojca Špec Potočar, ki podpis pričakuje v prihodnjih tednih.

Na MKO pa so nam včeraj povedali, da pri izvajanju kohezijske politike ni izrecno določeno, do kdaj mora biti pogodba o sofinanciranju podpisana. "Ključni datum je 31. december 2015, ko se konča obdobje upravičenosti izdatkov," še pravijo na MKO.

Napaka bo stala

"Kar nekaj občin družbenic ugotavlja, da je Cerod II slabo načrtovan in da se bodo v bodoče smeti zato lahko podražile tudi za sto odstotkov, torej bomo napako plačevali še nadaljnjih 30 let," pravi Macedoni.



Podobno razmišljajo tudi v civilni iniciativi (CI) iz Dolenjega Mokrega Polja v neposredni bližini odlagališča. "Ves čas so nas prepričevali, da nas bodo smeti stale več, če ne bomo imeli lastnega odlagališča, a so jih ravnokar podražili za 80 odstotkov, tako da bi bilo verjetno bolje, če bi jih vozili drugam," razmišlja Zdenko Antončič iz omenjene CI.

Takšnega nočejo

Poleg tega so v CI, kjer so si ogledali podobna odlagališča v Puconcih, Celju in Nemčiji, prepričani, da je projekt Cerod II nepopolno predstavljen, saj naj bi bil poseg v gorjanske gozdove za vsaj pet hektarjev večji, kot je videti po zdajšnjih načrtih. "Ni prostora za skladišča smeti, ki gredo v predelavo, prav tako tudi ne za kompost, ne povedo, kam bodo vozili na sežig," našteva Antončič in dodaja, da Cerod II njihove podpore za zdaj nima.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.