Slovenija
5 ogledov

(Pre)drage evidence

Nepremičnine. Koncesionar bo evidence nepremičnin uredil v petih letih. Cena: od 30 milijonov do 60 milijonov evrov.

Mestni svetniki so pooblastili mestno upravo za izbiro koncesionarja, ki bo pet let urejal evidenco nepremičnega premoženja Mestne občine Ljubljana (MOL) na podlagi javno-zasebnega partnerstva (JZP). Sprejeli so koncesijski akt in pooblastili župana Zorana Jankovića “za podpis pogodbe o JZP ter druga dejanja v postopku izvajanja JZP”.

Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije) je vložil kar sedem amandmajev, a noben od njih ni bil sprejet. Jazbinšek meni, da je JZP za ureditev evidence nesmiselno in da bo šlo “le za nesmiseln transfer že plačanih in delujočih produktov”, ki jih deset let izdelujeta Ljubljanski urbanistični zavod in podjetje LGB. Ta dva sta pri pripravi JZP sodelovala kot promotorja in se lahko potegujeta za koncesijo, ob tem, da bo razpis objavljen tudi v uradnem glasilu Evropske unije.

Koliko milijonov?
Gregor Istenič (SD) se ne strinja, da obstaja javni interes za podelitev koncesije, in meni, da obstaja interes za ureditev mestne geodetske službe. Opozoril je, da zemljiško neurejenih parcel v MOL kar 115 tisoč, njihova ureditev pa bi stala vsaj 40 milijonov ali 50 milijonov evrov. “Tako hitro s takim denarjem ne moremo operirati,” je dejal. Tudi Marjeto Vesel Valentinčič (samostojna svetnica) zanima, koliko denarja je v igri – sama je slišala za znesek od 30 milijonov do 60 milijonov evrov.

Projekt JZP za ureditev nepremičnin naj bi bil posledica zahtev po popolnih evidencah nepremičnin MOL, ki jih postavlja Računsko sodišče RS. MOL sicer že ima evidenco nepremičnin, a ta ni točna in jo je treba dopolniti. Eden od razlogov, da sklepa JZP, pa je v tem, da nima dovolj kadrovskih tehničnih virov, so zapisali v obrazložitvi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.