Slovenija
83 ogledov

Predragi pajzlji za študente

Študenska stanovanja v Ljubljani
1/6
Žurnal24 main
Študentske sobe. Brez subvencije študentske postelje pod sto evri ni. Katastrofa. Staro pohištvo, sobe na podstrehi in v kleti, natlačene sobe in cimer s kupom smeti.

Ljubljana. “Ko se spomnim, kaj vse sem dala skozi v tistih šestih letih bivanja v Ljubljani, mi je kar slabo. V hiši z dvema kopalnicama nas je živelo 14 deklet! Imele smo 'psiho' najemodajalko, ki ni pustila, da kakšen fant pride na obisk, in je nadzorovala, ali imamo vse pospravljeno. Ne moreš verjeti, kakšne luknje se oddajajo po nenormalnih cenah,” je le eden od zapisov nekdanjih študentov na spletnih straneh. Nekatere je pozimi zeblo, pišejo, ali pa niso imeli tople vode.

Pogledali smo ponudbo oglasov na spletni strani svetovalnice Študentske organizacije Univerze v Ljubljani za oddajanje sob M2 in na spletni strani Nepremicnine.net ter poklicali nekaj najemodajalcev.

Med njimi so bili tudi taki, ki so kot pogoj za najem navedli vegetarijanstvo, mnogokrat nekadilstvo ali pa so želeli le mirne fante. Prepovedujejo obiske in ponujajo v souporabo kuhinjo in kopalnico.

Posoda v kopalnico

Sledili so ogledi. Prvi dan smo naleteli na prijazno študentko, ki je za lastnike oddajala stanovanje v središču mesta. Sobica je bila v redu, kuhinja pa je bila brez pomivalnega korita, saj se, kot pravi študentka, “posoda pomiva v kopalnici”. Stanovanje v Dravljah je bilo obetavnejše, vendar je bila soba, velika osem kvadratnih metrov, odločno predraga. Cena: 180 evrov.

Drugi dan smo naleteli najprej na kletno, s starim, dotrajanim pohištvom natlačeno sobo in nato na simpatičen par v stolpnici, ki išče cimro. Čeprav je bila ta soba res majhna, je bila prijetna. Takih je bilo malo. Že v naslednjem stanovanju nas je pričakal kup smeti ob postelji.

Najeli naj bi jo, ko se bo izselil študent, ki živi med praznimi steklenicami, hrano, koščicami in umazanim perilom. V naslednjem stanovanju je bila soba urejena, kuhinja pa sestavljena nekoliko umetniško. Za ogled smo se napovedali še v nekdanjem samskem domu, ki so ga v enem nadstropju preobrazili v študentskega. Receptor prijazno razkaže sobo ter kuhinjo in kopalnico s tremi tuši – za okoli 40 študentov.

Zadnji dan smo iskali sobo pri lastnikih, ki si želijo fante. Kopalnico bi si študent pri obeh primerih delil z lastniki, v enem stanovanju tudi kuhinjo. Ob tem se je iz prvega širil neprijeten vonj, v drugem pa bi se stiskal s cimrom v majhni sobi na podstrehi. Povzeli bi lahko, kot je svoje izkušnje z bivanjem v Ljubljani na kratko opisal eden od študentov na forumu: “Za takšen denar res žalost.

Črne liste ne vodijo

Preverjanje. “Evidence o čudnih stanovanjih ne vodimo,” pravi Maša Goriup iz Zavoda Študentska svetovalnica, kjer vodijo spletno posredovalnico sob. Oglase po treh pritožbah le umaknejo iz baze. Tudi v pisarni Študentskih domov v Ljubljani, kjer skrbijo za dodeljevanje državnih subvencij za bivanje pri zasebnikih, vseh subvencioniranih sob ne preverijo: “Izberemo naključni vzorec za kontrolo. Vedno pa sobe pregledamo, če se pritoži študent.” Minimalni bivanjski pogoji so sicer določeni v razpisih. Letos se je za bivanje pri zasebnikih v Ljubljani prijavilo 3.009 študentov, 40 evrov subvencije pa bo dobilo do 2.250 študentov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.