Slovenija
30 ogledov

Predragi za mlade družine

slovenija 14.09.11, Pivka, Kettejeva ulica, stanovanja, hise, nepremicnina, hisa Anže Petkovšek
Oddaja stanovanj. Prijavljene zmotilo zaračunavanje stroškov ob preklicu prijave, višina varščine ...

Mlada podnajemniška družina se je prijavila na razpis Stanovanjskega sklada RS (SSRS) za najem stanovanja. Vplačali so tisoč evrov predujma, za rezervo pa ob željenem in cenovno sprejemljivem stanovanju na prijavo zapisali še nekaj drugih, ki so bila cenovno manj ugodna, za primer, če se s prvim ne bi izšlo. "Ko so bili objavljeni rezultati razpisa, nam je bilo žal dodeljeno stanovanje, ki smo ga podali kot rezervo, vendar smo po tehtnem premisleku prišli do zaključka, da bo to vseeno prevelik zalogaj za nas," nam je pisal bralec po objavi članka, kjer smo poročali, da je sklad oddal le 109 od 382 stanovanj, ponujenih na prvem razpisu.

Družina bi morala stanovanje še opremiti in vplačati šestmesečno varščino, kar pa bi bilo zanjo ob znižanem porodniškem nadomestilu predrago. Zato so od prijave na razpis odstopili, sklad pa je zadržal 300 evrov že vplačanega predujma. "Tolikšen znesek zadržati družini z novorojenčkom, in to v času take krize in težkega shajanja, se mi zdi resnično nesramno in pokvarjeno," je bil zgrožen oče.

Na SSRS so potrdili, da so se odločili, da bodo, če si bo najemnik premislil, zadržali do 30 odstotkov zneska za resnost prijave. Pojasnili so, da je bilo v javnem razpisu zapisano, prijavitelji pa so se s tem strinjali ob prijavi, da lahko SSRS, če najemnik po izboru in pred sklenitvijo pogodbe odstopi iz razlogov na njegovi strani, zadržijo del denarja, vplačanega ob prijavi, in morebitne nastale stroške. Neizbranim prijaviteljem pa ta denar vrnejo v celoti.

Komentarjev 1
  • erikkk 21:12 27.april 2013.

    So se strinjali... kakšna bučka...pogodba je spisana bolj v dobro SSRS-ja kot pa družine ki rabi streho nad glavo...take pogodbe se sploh nebi smel sestavljat, saj je to pobiranje denarja za nič. Če se kdo premisli to ...prikaži več ne more bit razlog za pobiranje, saj ni bilo nobene škode...V vsakem primeru bi morale take pogodbe bit nične in jih prepoveda.