Slovenija
20581 ogledov

Predsednica DZ napoveduje spremembo zakonodaje

Urška Klakočar Zupančič Jurij Groznik
1/5
Državni zbor/Sušnik Matija
Klakočar Zupančičeva po sestanku z generalnim državnim odvetnikom opozorila, da je ta organ le deklarativno avtonomen

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je po sestanku z generalnim državnim odvetnikom Jurijem Groznikom izrazila zadovoljstvo nad projekti, ki jih je začel v svojem mandatu. Opozorila je, da je državno odvetništvo le deklarativno avtonomno, v praksi pa je zakonsko vezano na navodila države, to želijo v zakonodaji odpraviti.

V času vlade Janeza Janše je namreč ministrstvo za notranje zadeve od državnega odvetništva zahtevalo, naj zoper organizatorje neprijavljenih shodov proti vladi vlaga tožbe za izterjavo stroškov policijskega varovanja.

Po Groznikovih besedah je takrat z državo potekala živahna komunikacija, saj je v tej zadevi šlo za noviteto, glede katere ni sodne prakse, zato tudi odločitev sodišča ni bila predvidljiva. To je bilo "s strani državnih odvetnikov tudi jasno predstavljeno stranki, torej državi", je dejal Groznik v izjavi po srečanju v DZ.

Na ministrstvu za pravosodje po njegovih besedah že pripravljajo spremembe zakonodaje, ki bi državnemu odvetništvu dale dejansko avtonomijo. To je tudi predstavil Klakočar Zupančičevi, ki ga je povabila na pogovor.

Komisija s pozitivnim mnenjem, zapleta se pri vladi

Groznik, ki znova kandidira na funkcijo generalnega državnega odvetnika, je prestal strokovne presoje na pravosodnem ministrstvu in na neodvisni komisiji za presojo ustreznosti kandidatov. "To zaslišanje je bilo zelo temeljito. Komisija je izdala pozitivno mnenje o vsebinskih zadevah," je dejal.

Trenuten zaplet na vladi glede svojega imenovanja težko komentira. Po neuradnih podatkih naj ne bi užival podpore koalicijskih strank SD in Levice, nenaklonjen naj bi mu bil tudi predsednik vlade Robert Golob.

Klakočar Zupančičeva je na vprašanje, ali Groznik uživa njeno osebno podporo, odgovorila, da glede tega ne bi dajala izjav. "Groznik je prešel strokovno presojo. Mislim, da je treba upoštevati strokovne kompetence," je dodala.

Groznik se je za ponovno kandidaturo odločil zaradi v času epidemije covida-19 zamrznjenih projektov. Kot primer je navedel ustanovitev mednarodnega združenja državnih odvetnikov in digitalizacijo poslovnih procesov. Če bo dobil naslednji mandat, namerava "vzpostaviti večjo težo državnega odvetništva po vzoru večine evropskih držav", je sklenil.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 24
  • eminenca 21:18 06.julij 2022.

    lepo, bi bilo če bi nahal s to zgodbo, kdo je je zmagal in kdo ne prenese poraza... res zelo dolgočasno... mislim, da imam ene čudne ideje kako parlament spravit v nek svoj red, očitno je problem svoboda govora, žal ...prikaži več ne bo šlo... poslanci so bili izbrani na volitvah in imajo vso pravico izražat mnenja in stališča v vsakem pogledu, ludstvo je ljudstvo... če vam pa kaj ne paše, pa ukinite parlament in še kaj,,, ne bo šlo, ne vem kateri pravnik al sonik vas bo sploh poslušl,,, sploh pa sajkota urško

  • mph2 18:26 06.julij 2022.

    Urška raztura, desni troli pa se ne morejo sprijaznit, da je bil janšizem poražen na volitvah. 24.4. bi moral postati državni praznik.

  • NX11 17:13 06.julij 2022.

    Baba pritadeta in ves čas zadeta.