Slovenija
14554 ogledov

Predsednica Pirc Musar razrešila sodelavko, to je razlog

Nataša Pirc Musar in Sara Štiglic v ozadju Twitter
Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je zahvalila za sodelovanje sodelavki Sari Štiglic, ki je uničevala zastavice po novinarski konferenci Pohoda za življenje 2023.

V minulih dneh je za precej razburjenja poskrbela poteza mladih deklet, ki so po novinarski konferenci civilne iniciative Pohod za življenje (v spomin na otroke, ki se ne rodijo zaradi umetne prekinitve nosečnosti) odstranjevale zastavice na Kongresnem trgu (glej vdelani video spodaj). Kasneje, ko je videoposnetek uničevanja zaokrožil po spletu, se je izkazalo, da je ena od deklet, ki so si privoščile nestrpno ravnanje do drugače mislečih, tudi Sara Štiglic, sicer članica Mladinskega posvetovalnega odbora predsednice Republike Slovenije.

Ko je bila predsednica RS Nataša Pirc Musar seznanjena, da je bila v nespoštljivo komunikacijo na dogodku Pohod za življenje 2023 na Kongresnem trgu vpletena tudi članica Mladinskega posvetovalnega odbora predsednice republike Sara Štiglic, so v Uradu predsednice Republike Slovenije z njo opravili pogovor in sporazumno sprejeli odločitev, da Sara Štiglic ni več članica Mladinskega posvetovalnega odbora. A prekinitev sodelovanja s Saro Štiglic, čeprav bi lahko tako sklepali iz sporočila za javnost, vendarle ni bila sporazumna. "Z odločitvijo o razrešitvi se nikakor ne strinjam, ampak gre za odločitev predsednice. Moja odločitev pa je, da bom vedno, ne glede na to, ali bom morda ogrozila svoj položaj, delovno mesto, celo življenje, stala na strani žensk, človekovih pravic in zatiranih družbenih skupin. Svoboda do izražanja lastnega mnenja ni neskončna. Stojim za svojim dejanjem mirne protestne akcije odstranjevanja zastavic, ki so ženske, ki so opravile splav, označevale za morilke. To je nasilje nad ženskami. Moje telo, moja odločitev!" je na družbenem omrežju X zapisala Sara Štiglic.  

"Mladinski posvetovalni odbor, ki sicer predstavlja neposreden komunikacijski kanal med predsednico in mladimi, bo v spremenjeni sestavi deloval še naprej in pripomogel, da bodo predsedničine odločitve in mnenja temeljila na širokem spektru stališč in bodo resnično predstavljala mnenja ter skrbi mladih. To vodi k učinkovitejšim in uspešnejšim politikam ter omogoča širše in dolgoročno delovanje," so še zapisali v Uradu predsednice Republike Slovenije.

"Predsednica republike Nataša Pirc Musar je že vse od napovedi kandidature za ta položaj zagovornica spoštljivega dialoga vedno in povsod in pri tem ne deli med tistimi, ki so ji svetovnonazorsko bližje, in tistimi, ki imajo drugačne poglede. Dosledno zagovarja načelo, da morajo politiki pri opozarjanju na sovražni govor začeti pri sebi in biti zgled," so še dodali v sporočilu za javnost.

"Ob tem dodajamo, da je stališče predsednice republike glede pravice do umetne prekinitve nosečnosti jasno in javno znano. Pravica do splava je ustavna pravica, ki jo bo predsednica republike vedno neomajno podpirala. Zato stališč organizatorjev Pohoda za življenje 2023 ne podpira," so zaključili v Uradu predsednice Republike Slovenije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • lojs 15:37 04.oktober 2023.

    najprej je bila ena župca, potem se je malo bliskalo, potem so nastale molekule (ker so se med seboj zmenile) .. in potem prva beljakovina, potem že organizem , potem črvi, potem opice, potem pa kao mi ... ja, vse ...prikaži več to so probal, pa nič ne deluje ... živjlenje nastane iz življenja in tega nismo mi ustvarili in ga nikoli ne bomo ... biologija, socilogija, kultura in predvsem ta zavest, da mi nismo nič ustvarili, kar pomeni, da nič ni naše

  • lojs 15:29 04.oktober 2023.

    levica je izdala napis, ki pravi : "odločanje o lastnem telesu in rojstvu otrok je priborjena svoboščina" ... že dalj časa ugotavljam, da so vse te paradigme, kako smo mi gospodar vsega in da mi o vsem odločamo in da ...prikaži več je vse od nas odvisno, totalno zgrešene ... pač nova doba in basanje za tiste, ki nimajo o ničemer pojma ...

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 15:25 04.oktober 2023.

    Naj si tale kuzla od predsednice vsaj enkrat v življenju prebere splošno deklaracijo o človekovih pravicah! Predvsem 12. člen!