Slovenija
3667 ogledov

Predsednica prvič pred preiskovalno komisijo: "To se mi je zdelo res nenavadno!"

Nataša Pirc Musar Profimedia
Predsednica Nataša Pirc Musar pred preiskovalno komisijo v DZ: "Zdi se mi nenavadno, da se pod različnimi vladami sprejemajo različne odločitve. Te bi morale biti izrazito strokovne in ne politične."

Člani preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 so danes zaslišali prve priče. Prva je pričala predsednica države Nataša Pirc Musar. 

Pravica do pitne vode je zapisana v ustavo, je na začetku poudarila predsednica. Povedala je, da je kot predsenica prejela veliko število ogorčenih pisem tako občanov kot strokovnjakov. Ob robu vodne konference v organizaciji Združenih narodov marca lani pa je vpletene pozvala, naj sedejo za skupno mizo in se pogovorijo, kje so morebitne napake in nezakonitosti ter da vsaka stran predstavi pomisleke o tem "velikem in ne poceni projektu v Ljubljani". "Takrat sem investitorja pozvala, da začasno ustavi gradnjo, ker se mi je zdelo prav, da se o odprtih zadevah pogovorijo in da se v vmesnem času gradnja ne nadaljuje." Kot je dodala, je bil njen poziv posledica njene ocene, da javnost nima dovolj informacij.

Pirc Musar je svoje videnje projekta zapisala na podlagi takrat dosegljive dokumentacije, takrat pravnomočnih sklepov in ostalih odločb. "Opozarjam pa, da ne jaz osebno ne urad predsednice seveda nismo bili udeleženci, ne stranka v postopku, nobenem, kakršnemkoli postopku povezanim s kanalom C0, in posledično seveda nismo imeli dostopa do celotne dokumentacije," je dodala.

Pirc Musar: Stvar in naloga drugih organov je, da ugotovijo ali je gradnja kanala potekala pravilno in predvsem zakonito.

Župana je, kot je pojasnila v današnjem pričanju, opozorila, da je bil postopek pridobivanja gradbenih dovoljenj razdrobljen na šest faz, posamezni posegi v okolje pa da so bili definirani kot zahtevni. "Zato se mi je zdelo res nenavadno, predvsem glede na to, da gre za napajalno zaledje vodonosnika, torej za vodovarstveno območje, da presoja vplivov na okolje ni bila potrebna," je dejala.

Ob tem je Pirc Musar izpostavila tudi številna odklonilna mnenja, predvsem hidrogeološke stroke, "oglasili so se tudi na NIJZ, negativno mnenje so podali tudi na slovenskem društvu za zaščito voda, jasno odklonilno mnenje so spisali tudi zdravniki UKC Ljubljana".

Janković je po predsedničinih pojasnilih v odzivu na njen dopis spet zanikal nepravilnosti. "Gradnja se je takrat nadaljevala in kolikor sem seznanjena iz medijev, presoja vplivov na okolje ni bila nikoli izvedena, iz medijev pa sem tudi izvedela, da je pred kratkim ministrstvo spet odločilo, da presoja vplivov na okolje ni potrebna," je dodala.

Želi si, da bi se odločitve glede tovrstnih projektov prejemale transparentno. Nenavadno se ji zdi tudi, da se pod različnimi vladami sprejemajo različne odločitve. "Te bi morale biti izrazito strokovne in ne politične," je poudarila.

kanal C0 | Avtor: MOL MOL

Edina, ki se je zoperstavila županu

"Številni državljani vidimo upanje v vas, da se ta norost tukaj v Ljubljani ustavi," je predsednici dejal član preiskovalne komisije Aleksander Reberšek (NSi). Ocenil je, da je poleg opozicije in nekaterih nevladnih organizacij edina, ki se je županu Jankoviću postavila po robu. Po njegovem poleg predsednika vlade oziroma koalicije ne ukrepa niti varuh človekovih pravic."Ker vsi držijo "štango" gazdi," je dejal

Reberška je zanimalo tudi stališče Pirc Musar kot vrhovne poveljnice Slovenske vojske. "V prejšnji državi je vojska vodovarstveno območje branila kot kritično infrastrukturo," je dejal in vprašal: "Ali boste kot vrhovna poveljnica slovenske vojske izvedli učinkovite ukrepe za preprečitev ogrožanja delovanja kritične infrastrukture?"

"Vas moram razočarati. Kot vrhovna poveljnica obrambnih sil Republike Slovenije nimam prav nobenih pooblastil, ne po slovenski ustavi ne po zakonu o obrambi, in prav je, da to ljudje vedo," je odvrnila Pirc Musar.

Na vprašanje poslanca Svobode Janeza Žavbija, ali se je pod pravno mnenje podpisala kot pravnica ali predsednica, mu je ta odgovorila: "Lahko ga jemljete kot pravno ali politično pravno, važna je vsebina. Lahko vam zagotovim, da politika name nima nobenega vpliva, ne leva ne desna," je zaključila. 

Zoran Janković | Avtor: Župan po današnji zmagi na sodišču

Pred komisijo tudi Janković

V prihodnje namerava komisija zaslišati tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Ta je na začetku meseca, potem ko je ministrstvo za okolje, podnebje in energijo sklenilo, da presoja vplivov na okolje za kineto, ki jo je ljubljanska občina vgradila v povezovalni kanal, ni potrebna, izrazil pričakovanje, da se predsednica Pirc Musar javno opraviči zaradi poziva k začasni prekinitvi del in ocene, da je presoja vplivov na okolje glede kinete potrebna.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • Pierre 12:01 25.januar 2024.

    Spet en dokaz da Slovenci NE ZANMO UPRAVLJATI z državo, znamo vse kaj drugega samo tega NE, je nekoč ugotovil že dr. Bučar!!!

  • PiaGaziEnderjaAnal 09:05 24.januar 2024.

    Gazi!!

  • Idioti 08:43 24.januar 2024.

    V KAKŠNEM SVOJSTVU IN KAJ IMA ONA S KANALOM , DA LAHKO NASTOPA KOT PRIČA !!!! Kdo je v tej državi fuknjen ??? Zahtevam , da tudi vse ostale državljane komisija pokliče kot priče !!!!P se vtika tam kjer ji ni mesto !!!