Slovenija
8 ogledov

"Predsednici dovolimo, da kopira še kakšen naš ukrep"

Alenka Bratušek EPA
SD, DL in DeSUS pričakovale presojo FDV, da magistrsko delo premierke Alenke Bratušek ni plagiat. Menijo, da so odpravljeni vsi dvomi. V opoziciji redkobesedni.

Po mnenju predsednika SD Igorja Lukšiča je dobro, da si je Fakulteta za družbene vede (FDV) pri ugotavljanju sumov plagiatorstva magistrskega dela premierke vzela čas. Kot je dejal na današnji novinarski konferenci ob stotih dneh dela aktualne vlade, je bilo namreč treba odpraviti vse dvome, saj gre za visoko državno funkcionarko. Poudaril je, da so bili ti s poročilom in kredibilnostjo argumentov fakultete tudi odpravljeni ter se ne bodo načenjali novi.

"Senca dvoma je odstranjena, vlada in koalicija nadaljujeta delo s polno paro," pa je navedel predsednik DL Gregor Virant.

Erjavec ni pričakoval posledic

Prvak DeSUS Karl Erjavec je pojasnil, da je glede na pojasnila Bratuškove tudi pričakoval takšno odločitev komisije FDV. Hkrati v zvezi s to zadevo tudi ni pričakoval "kakšnih posebnih posledic za delovanje koalicije".

"V SLS predsednici dovolimo, da kopira še kakšen ukrep"

Iz SLS pa so sporočili, da je konkretna odločitev senata FDV stvar fakultete, ki pa bo s posledicami oziroma učinki te odločitve morala živeti sama. Ob tem v stranki opozarjajo, da morajo univerze na področju problematike plagiatorstva "pomesti pred svojimi pragovi in da pri vseh teh v zadnjem času aktualnih sumih le niso povsem nedolžne". Menijo, da imajo fakultete praviloma preveč ohlapne kriterije, ki pa bi morali biti poenoteni, jasni in predvsem nepristranski. "V SLS pa sicer predsednici vlade dovolimo, da lahko mirno kopira še kakšen naš dober ukrep, kljub temu, da mu je sicer še lani kot opozicijska poslanka srčno nasprotovala," so dodali.

Opozicija ostra in hkrati zadržana

V največji opozicijski stranki SDS so se medtem odzvali le na družbenem omrežju Twitter. V odgovor na vprašanje "Kako pri senatu FDV dosežeš, da ponaredek ni plagiat" so le pripeli povezavo do posnetka Bratuškove na koncertu Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič aprila letos v Stožicah, kjer ob nastopu gostujoče skupine Zaklonišče prepeva poje pesem Bandiera rossa. Iz NSi so za STA sporočili, da odločitve FDV ne komentirajo.

PS: "Ovire bodo vedno na poti"

Iz stranke PS, ki jo Bratuškova vodi, so se na odločitev FDV že odzvali. Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer je prepričan, da bo Bratuškova sedaj bistveno lažje opravljala svoje delo. Kot pravi, ji sicer ne bo lahko, saj "bodo ovire vedno na poti, sedaj ne več domnevni plagiat, ampak kaj drugega".

Takšno odločitev FDV je pričakovala tudi premierka, ki je vesela, da je s to presojo FDV zgodba končana. Za STA so iz njenega kabineta sporočili, da bi ob drugačni odločitvi odstopila s položaja, kot je tudi obljubila ob svojem imenovanju.

Komentarjev 11
  • klincek 10:04 02.julij 2013.

    Ali si prepričan-a,da imaš vse spričevala po reglcih.Član SDS tudi ne more biti vsak.

  • titty 18:39 01.julij 2013.

    Niso oz. nismo vsi člani SDS. Imamo originalno spričevalo o končanih šolah, diplomske in magisterije pa napisane brez plagiatorstva. Ja, to pač ni pogoj za bit član SDS- Aja, pa tudi zmerjat drugače mislečih nismo navajeni (a ne Klobo).

  • stela 18:26 01.julij 2013.

    Klobo ....ti si tok kul