Slovenija
81 ogledov

Predsednik Borut Pahor: Imam dober občutek glede prihodnosti. Imam skrbi, a me ni strah

Borut Pahor Vid Rotar/mediaspeed.net
Osrednji govornik predsednik Borut Pahor je na proslavi ob dnevu državnosti, ki poteka na Kongresnem trgu v Ljubljani, ocenil, da Slovenija absolutno sposobna urejati vse izzive

Na Kongresnem trgu v Ljubljani se je osrednja proslava ob dnevu državnosti in 26. obletnici osamosvojitve Slovenije začela s šestimi salvami iz šestih topov. Osrednji govorec predsednik republike Borut Pahor je nato izpostavil, da je Slovenija absolutno sposobna urejati vse izzive, dotaknil pa se je tudi arbitražnega sporazuma in prihodnosti države ...

Predsednik je govor začel z besedami o domovini, na katero smo lahko ponosni. "Ta država sicer ne izpolnjuje vseh naših pričakovanj. Mestoma smo nadnjo tudi odkrito razočarani. Vendarle pa je v relativno kratkem in zgoščenem času veliko dosegla, dovolj, da nam daje upanje in zaupanje v našo prihodnost in boljšo in varno prihodnost vseh naših otrok."

Pahor: Slovenija je absolutno sposobna urejati vse izzive

Pahor je izpostavil, da si naša slovenska in evropska identiteta nista nič v navzkrižju, ampak se bogato dopolnjujeta in plemenitita. Zato slovensko prihodnost vidi kot evropsko, še bolj povezano in močno. Ob tem je navedel, da je v naši domovini dovolj prostora za vse in nikogar ni potrebno izključevati, nikogar sovražiti, potrebno je spoštovati.

Predsednik Borut Pahor je ocenil, da je stanje v Sloveniji dobro, skrbi pa nas nepredvidljivo mednarodno okolje, bolj kot smo ga bili vajeni.

"Ne vemo natančno, kaj se utegne dogajati v prihodnje, vendar smo v spodobni politični, gospodarski, socialni in demokratični kondiciji in dovolj dobro pripravljeni, da na vse prihodnje izzive gledamo z upanjem in ne s strahom," je poudaril Pahor in dodal, da je Slovenija absolutno sposobna urejati vse izzive v korist njenih nacionalnih interesov, skupnih evropskih ambicij in čezatlantskega zavezništva.

O arbitražnem sporazumu: Ni boljšega načina za mirno, vzajemno koristno in pravično ureditev mejnega spora

Predsednik se v govoru ni mogel izogniti niti sodbi arbitražnega sodišča glede meje med Slovenijo in Hrvaško, ki bo znana prihodnji teden.  "Prizadevali si bomo, da bo skorajšnja določitev državne meje na kopnem in na morju uveljavljena tako kot predvideva arbitražni sporazum, za obe strani veljavna in zavezujoča mednarodna pogodba," je poudaril Pahor in nadaljeval, da boljšega načina za mirno, vzajemno koristno in pravično ureditev mejnega spora ni bilo ne pred osmimi leti, ga ni zdaj in ga tudi čez osem let ne bo.

Ob koncu je dodal še, da ima glede prihodnosti dober občutek, da ima srbi, a ga ni strah. "Tudi če bi se zgodilo, kaj proti naši volji, smo Slovenke in Slovenci, državljanke in državljani Republike Slovenije, sposobni urediti stvari v prid miru in varnosti ter zavarovati naše temeljne nacionalne interese."

Po govoru predsednika republike se je državna proslava nadaljevala z umetniškim delom z naslovom Bolj resnično od resničnega, trše od diamanta. Izhodišče za proslavo z 80 nastopajočimi je kratek esej filozofa Petra Mlakarja o nastajanju države.

Komentarjev 22
  • tone15 16:38 21.september 2017.

    Pahor je bil v času bančne afere NLB Faruk predsednik vlade zgodil se je največji rop mednarodne razsežnost, zato ta kandidat ne more biti ponovno imenovan za predsednika države. Govoriti da ima dober občutek o podpori ljudi zgolj zato ker ...prikaži več se je Jazbec odpovedal kamdidaturi so pač mokre sanje.

  • Avatar Leon
    Leon 09:15 26.junij 2017.

    SoWhat !

  • Ivan Vrabec 22:27 25.junij 2017.

    če bi se še enkrat rodil najraje bi štajerec bil nazdravje