Slovenija
77 ogledov

Predsednik republike bo zadržal imenovanja veleposlanikov

sprejem Anže Petkovšek
Predsednik republike, ki je včeraj na novo postavil le enega veleposlanika, se je odločil, da bo z imenovanjem preostalih počakal. MZZ: Ne gre za kriminalce ali tatove.

Iz urada predsednika republike Boruta Pahorja so sporočili, da bo "predsednik zaradi poročil o nadzoru v diplomaciji zadržal podpisovanje ukazov o imenovanju novih veleposlanikov". Pahor je imel na mizi seznam več novih veleposlanikov in vodij misij, ki jih je predlagala ministrstvo za zunanje zadeve oziroma vlada in so čakali le še njegov podpis.

Danes pa naj bi se Pahor posvetoval s predsednikom vlade Mirom Cerarjem in odločil, da bo počakal na oceno vlade, ali ugotovitve v poročilu kakorkoli vplivajo na njen dosedanji predlog za imenovanje novih veleposlanikov.

MZZ: "Med njimi nobenega kriminalca"

Več kot tisoč strani poročil rednih in izrednih nadzorov veleposlaništev od 2009, ki jih je ministrstvo za zunanje zadeve javnosti posredovalo šele minuli konec tedna, pa za vlado ne bi smela biti nič novega. Veleposlanike na podlagi izbora komisije predlaga prav ministrstvo za zunanje zadeve, ki ga vodi Karl Erjavec. Postopek je sicer vse do objave imenovanj veleposlanikov v uradnem listu tajen, znano pa je, da je pristojen parlamentarni odbor kandidate zaslišal že aprila. Uradno tako ni znano, katera imena naj bi bila sporna.

Ustavitve imenovanj ni želel komentirati niti generalni sekretar Stanislav Vidovič, ki je dejal, da ne ve, koliko imen naj bi bilo spornih. "Garatniram, da med njimi nobenega kriminalca, lopova ...," je ob tem navrgel Vidovič in dodal, da kandidati za veleposlanika niso kršili nobenega zakona. Morda so se lahko zgodile le kakšne manjše napake.

Generalni sekretar je ob tem sicer navrgel, da bo sam pripravil zahtevano poročilo in ga predložil vladi.

Bi Geržino poročilo lahko stalo mesta v Zagrebu?

Med veleposlaniškimi imeni, ki jih je predsednik zadržal, je najverjetneje tudi Aleksander Geržina, ki naj bi zasedel veleposalniško mesto v Zagrebu. Razkrito poročilo opravljene preiskave je namreč razkrilo, da si je kot veleposlanik v Avstriji v letih 2012 in 2013 izplačal za 4500 evrov kilometrine za službene poti z lastnim vozilom, čeprav je bil na voljo službeni avto. A je ta nato obrazložil, da se je službeni avtomobil vseskozi kvaril, voznik pa je imel številne presežne delovne ure, ki mu jih niso smeli izplačati. 

Postopek nadzora zoper Geržino, ki je bil veleposlanik na Dunaju med letoma 2009 in 2013, je bil sicer že povsem zaključen, je danes poudaril Vidovič in navedel, da njegovo delo ni bilo nezakonito, a je bilo negospodarno.

Komentarjev 4
  • Žvižgač 19:40 18.avgust 2015.

    Še bolj ha ha je kdo je ustavil imenovanje in s kom se bo posvetoval. Ta dva sta oba sposobna kadrovnika, kar sta že večkrat dokazala. Grgravček s svojimi grehi ne sme na glas grgrati, kaj bo prišlo iz tega ...prikaži več sranja ven bomo videli. Način komuniciranja državnega sekretarja, ko pove kakšen kriminal so delali z državnim denarjem in kako to niso počeli kriminalci pa je bizaren in tipičen način komuniciranja kadra te vlade. Smo pošteni saj ga pošteno serjemo, če nam kdo ni všeč ga umaknemo, kakšnega z istim sranjem pa tud pustimo, da ga naprej serje. Bravo majstori, vi ste zakon.

  • blueone 19:30 18.avgust 2015.

    Haha, to pa je sarkazem: MZZ: "Med njimi nobenega kriminalca"

  • Swap 18:37 18.avgust 2015.

    kako nobenega kriminalca? jast vidim same kriminalce!