Slovenija
34 ogledov

Predsednik republike imenoval novo veleposlanico

Na ministrstvu za zunanje zadeve se sprašujejo, kako bi na njihovo ministrstvo n Žurnal24 main
Predsednik republike Borut Pahor je le dan preden je naznanil zadržanje imenovanja veleposlanikov vseeno potrdil novo veleposlanico. Lea Stančič odhaja v Tirano.

Le dan pred sporočilom, da bo ustavil vsa imenovanja novih veleposlanikov je predsednik republike Borut Pahor vseeno podpisal še ukaz o imenovanju Lee Stančič, ki bo odslej veleposlanica v Tirani. Stančičeva, zaposlena na zunanjem ministrstvu, je bila pred tem že konzulka v Trstu.

Pahor je ima na mizi sicer seznam več novih veleposlanikov in vodij misij, ki jih je predlagala ministrstvo za zunanje zadeve oziroma vlada in so čakajo le še njegov podpis, a se je po razkritju poročil o nadzoru veleposlanikov odločil, da bo počakal na oceno vlade, ali ugotovitve v poročilu kakorkoli vplivajo na njen dosedanji predlog za imenovanje novih veleposlanikov.

Vlada se bo na temo imenovanja novih veleposlanikov vnovič sestala prihodnji teden. Zunanji minister Karl Erjavec, ki se je danes vnovič vrnil z dopusta, pa je potezo Boruta Pahorja označil za "pretirano reakcijo".

Geržina odhaja v Zagreb?

Med veleposlaniškimi imeni, ki jih je predsednik zadržal, pa je tudi Aleksander Geržina, ki naj bi zasedel veleposlaniško mesto v Zagrebu in je tudi že prejel agrema Hrvaške. Razkrito poročilo opravljene preiskave je namreč razkrilo, da si je kot veleposlanik v Avstriji v letih 2012 in 2013 izplačal za 4500 evrov kilometrine za službene poti z lastnim vozilom, čeprav je bil na voljo službeni avto. A je ta nato obrazložil, da se je službeni avtomobil vseskozi kvaril, voznik pa je imel številne presežne delovne ure, ki mu jih niso smeli izplačati. 

Postopek nadzora zoper Geržino, ki je bil veleposlanik na Dunaju med letoma 2009 in 2013, je bil sicer že povsem zaključen. Na zunanjem ministrstvu pa so izpostavili, da njegovo delo ni bilo nezakonito, a je bilo negospodarno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.