Slovenija
25 ogledov

Predsedniki imajo prednost

Putin, Pahor, obisk, Brdo pri Kranju Žurnal24 main
Danes zvečer in jutri zvečer bodo na slovenskih cestah prednost pred vsemi imeli voditelji sedmih držav Zahodnega Balkana in njihov francoski kolega.

Kljub najstrožje varovanemu gibanju sedmih voditeljev držav Zahodnega Balkana, ki danes zvečer in jutri zgodaj zjutraj pripotujejo na enodnevni obisk na Brdo pri Kranju, promet po slovenskih cestah ne bo ohromljen ali oviran, obljubljajo na policiji. "Na območje Slovenije bodo pripotovali ali po cesti ali z letalskim prevoznikom na letališče Jožeta Pučnika. Policija bo pri spremstvu varovanih oseb na cesti izvajala mobilne zapore prometa, kar na sam potek prometa ne bo imelo vpliva v smislu nastajanja prometnih zastojev ali večjih oviranj prometa. Aktivnosti v prometu bodo potekale samo v času prihoda in odhoda varovanih oseb do kraja srečanja. Drugih aktivnosti po do sedaj znanih podatkih v ožji ali širši okolici ni načrtovanih," pojasnjujejo policisti.

Vsakemu vsaj ena "senca"

Tuji voditelji z Zahodnega Balkana bodo med jutrišnjo konferenco na Brdu, kamor sta jih povabila predsednik države Borut Pahor in njegov hrvaški kolega Ivo Josipović, ves čas obiska deležni najvišje možne stopnje varovanja. Prav tako poseben gost konference, francoski predsednik François Hollande.

To pomeni, da bo vsakemu od njih takoj po prihodu v Slovenijo dodeljen, neuradno, vsaj eden ali dva policista-varnostnika in voznik-varnostnik. Pri čemer na policiji, ker tako zapovedujejo pravila, da ni dovoljeno razkrivati točnih podrobnosti varovanja tujih voditeljev med obiskom v Sloveniji, ne želijo izdati, koliko policistov in predvsem točno katerih policijskih enot bo varovalo tako voditelje kot celoten dogodek.

"Pri varovanju omenjenega dogodka bo za izvedbo vseh nalog sodelovalo večje število policistov, saj gre za srečanje večjega števila varovanih oseb. Točnega števila vam zaradi operativnih razlogov in varovanja interesa teh postopkov ne moremo razkrivati. Varovane osebe bodo varovane v času uradnega oziroma delovnega obiska na območju Republike Slovenije," dodajajo na policiji.

Previdno med Brnikom in Brdom

Slovenci pa tujih gostov, in sicer predsednika Albanije Bujara Nishanija, člana predsedstva Bosne in Hercegovine Željka Komšića, predsednika Črne gore Filipa Vujanovića, predsednice Kosova Atifete Jahjaga, predsednika Makedonije Gorga Ivanova ter predsednika Srbije Tomislava Nikolića, praktično ne bodo mogli srečati nikjer drugje kot na lokalni cesti od letališča Jožeta Pučnika na Brniku proti Brdu proti Kranju ali na cestah čez Slovenijo proti Hrvaški.

Tuji voditelji se namreč takoj po zaključeni razpravi že jutri, predvidoma pozno zvečer, vračajo domov in si naše države tako ne bodo niti ogledovali. Ne glede na to pa imajo predsedniki na obisku danes zvečer in ob odhodu jutri zvečer prednost pred ostalimi udeleženci v prometu, čemur se bodo morali vsi vozniki prilagoditi, ko bodo na cesti za seboj med vožnjo zagledali vozilo prestižne znamke z zatemnjenimi stekli, kjer bo sedel eden od predsednikov.

"Voznike opozarjamo, da je treba dosledno spoštovati pravila v prometu, ki določajo ravnanje ob srečanju z vozili s prednostjo. Vozila s prednostjo imajo nameščeno rdečo in modro svetilko. Vozniki morajo v primeru, ko se mimo njih pelje tako vozilo, takoj ustaviti, drugi udeleženci cestnega prometa (denimo pešci) se morajo takoj umakniti iz vozišča in dati vozilu, ki daje tak znak, in vozilom v koloni prosto pot. Vozniki morajo ustaviti vozila ob robu ali zunaj vozišča. Vožnjo pa smejo nadaljevati šele, ko odpelje mimo njih zadnje vozilo v koloni, vključno z zaključnim vozilom, ki daje iste znake," opozarjajo policisti.

Komentarjev 4
  • dragec 07:45 25.julij 2013.

    Ali je to napaka novinarja, ali napaka policije,ali policija ne pozna predpise.?Obstaja razlika, ko govorimo o vozilih s prednostjo od vozilih s spremstvom.

  • Mrcina 21:40 24.julij 2013.

    To se mi pa res zdi bedasto. Toliko govora o tem? Ne bi bilo bolje biti tiho, da vplivneži pridejo na obisk ? Nič govora o prestižnih limuzinah in nič govora o predsednikih. Bolje bi bilo objaviti samo članek ...prikaži več kako se obnašati , če se najdemo na cesti med takšnimi vozili. S tem jih po moje izpostavljate ...al?

  • Bozidar.Frelih 17:59 24.julij 2013.

    Ena strožje varovanih skrivnosti tega setanka je, da bodo v Šenčurju skupinsko pobirali krompir. Tako bo vsaj ena korist od sestanka, pa tudi zmanjšali bodo svoj ogljični odtis, ali kako že reče temu Kajfeževa. V soboto bo pa Borut na ...prikaži več tržnici prodajal bio krompir.