Slovenija
9 ogledov

Predsednikovo dvigalo le za invalide

V uradu predsednika države Danila Türka zagotavljajo, da je dvigalo namenjeno lj Žurnal24 main
Urad predsednika države je v odzivu na današnji članek Žurnala24 "V krizi 120 tisoč evrov za dvigalo" zapisal, da bo dvigalo namenjeno samo osebam, ki imajo težave s premagovanjem stopnic.

V uradu predsednika so poudarili, da so njihovi prostori in prostori predsednika eni redkih v Evropi, ki diskriminirajo možnost samostojnega dostopa ljudem na invalidskih vozičkih. Zaveza, da se to uredi, je že stara, nanjo opozarjajo številni dokumenti, ki so jih sprejeli Združeni narodi, Evropska komisija, Svet Evrope pa tudi zakoni in pravilniki naše države.

 

Dvigalo zanima tudi poslanca Petana

Pisanje Žurnala24 je spodbudilo tudi poslanca SDS Rudolfa Petana, da je na generalnega sekretarja vlade Milana M. Cvikla naslovil poslansko vprašanje, ali je bil za nakup dvigala objavljen javni razpis, koliko ponudnikov je bilo nanj prijavljenih, kako je potekal postopek izbire in katero podjetje je bilo izbrano. Zanima ga tudi Cviklovo mnenje, ali je 120 tisoč evrov vreden nakup resnično potreben v času zaostrenih gospodarskih razmer in varčevalnih ukrepov države.

Načrtovana gradnja
"Še več, zagotoviti moramo tudi parkirne prostore in minimalno asistenco pri uporabi dveh dodatnih stenskih drsnih dvigal, ki bosta pomagali premostiti stopnice do samega dvigala," so zapisali v uradu predsednika države.

Hkrati poudarjajo, da bo dvigalo namenjeno samo osebam z nezmožnostjo premagovanja ovir, ki jih predstavljajo stopnice in druge prepreke. Njegovo gradnjo so javno napovedali že 7. januarja letos.

"Osnova človekova pravica"
Do sedaj so invalidi do predsednika države prišli le tako, da so jih uslužbenci urada in spremljevalci invalidov prinesli po stopnicah. "S tem je bilo načeto njihovo dostojanstvo kot njihova osnovna človekova pravica. Mnogim skromnost in tudi občutek nemoči ne dovoljujeta, da bi izrazili svojo željo in tudi potrebo, da bi enakopravno dostopali do urada predsednika republike," ugotavljajo v uradu.

"Statistično utemeljevanje ali opravičevanje investicije s številom invalidov, ki želijo obiskati predsednika, je najmanj nekorektno. Ti ljudje so že v osnovi diskriminirani in oropani za možnost utrjevanja samozavesti in osebne avtonomije," opozarjajo predstavniki predsednik države.

Cvikl se strinja s Türkom
Iz kabineta generalnega sekretarja vlade Milana M. Cvikla so sporočili, da so v generalnem sekretariatu vlade seznanjeni z izjavo predsednika republike Danila Türka in se z njo v celoti strinjajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.