Slovenija
1320 ogledov

Predsedniške volitve: Nekateri kandidati so skušali zaobiti zakon

javno predvolilno soočenje kandidatk in kandidatov za predsednika republike Saša Despot
Zaradi nepravilnosti so morali v humanitarne namene vplačati skoraj štiri tisoč evrov.

Računsko sodišče je v revizijah pravilnosti financiranja volilnih kampanj za volitve predsednika republike v letu 2022 dvema organizatorjema volilnih kampanj izreklo pozitivno mnenje o poslovanju, dvema pa mnenje s pridržkom. Ugotovili so, da so trije organizatorji kampanje poročali v skladu z Zakonom o volilni in referendumski kampanji (ZVRK), eden pa delno. 

Pozitivno mnenje na obeh področjih sta dobila Nataša Pirc Musar in Anže Logar. Milanu Brglezu so o poročanju izrekli pozitivno mnenje, o poslovanju pa mnenje s pridržkom, medtem ko je Vladimir Prebilič mnenje s pridržkom dobil na obeh področjih.

Na podlagi opravljenih revizij so organizatorji upravičeni do delnega povračila stroškov volilnih kampanj v znesku 135 tisoč evrov, a so morali zaradi ugotovljenih nepravilnosti trije organizatorji v humanitarne namene vplačati skoraj štiri tisoč evrov, so pojasnili na Računskem sodišču.

Ugotovili so, da so organizatorji za stroške volilnih kampanj skupaj porabili skoraj 507 tisoč evrov, kar je bilo za 265 % glede na primerljive stroške treh volilnih kampanj leta 2017, ki so tedaj znašali skupaj 139 tisoč evrov.

Kot so sporočili na Računskem sodišču, se je povprečen strošek volilne kampanje na kandidata s 46 tisoč evrov v letu 2017 povečal na skoraj 127 tisoč evrov v letu 2022, pri čemer so največji stroški volilne kampanje znašali skoraj 190 tisoč evrov, najnižji pa dobrih 20 tisoč evrov.

Številne nepravilnosti

Računsko sodišče je ugotovilo nepravilnosti v skupnem znesku 5,4 tisoč evrov. Kljub temu, da so organizatorji za kampanje porabili bistveno več kot leta 2017, je bil znesek ugotovljenih nepravilnosti lani nižji. Šlo je predvsem za račune, ki jih ni bilo mogoče obravnavati kot stroške kampanje, nedovoljene prispevke ter neporavnane obveznosti z volilnega računa, poleg tega je en kandidat prepozno odprl volilni račun.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.