Slovenija
17 ogledov

Predsedniške volitve: tudi Lukšič za Pahorja

Borut Pahor (v ozadju poleg slovenske ruska zastava) Pixsell
Predsedstvo SD je na današnji seji odprlo postopek evidentiranja strankinih kandidatov za predsednika republike. Pri tem so kot kandidata evidentirali nekdanjega strankinega predsednika Boruta Pahorja.

Do 5. julija bodo odprti postopki, ko bo predsedstvo na tajnem glasovanju odločilo, kdo bo kandidat za predsednika države, je pojasnil predsednik SD Igor Lukšič. Vsebinska konferenca je predvidena za 11. julij.

Sprejeli so tudi mnenje o krizi. V njem izpostavljajo, da se je prezadolženost zgodila v prvem Janševem mandatu. Sklenili so še, da so pripravljeni dati na razpolago svoje intelektualne vire za iskanje rešitve NLB. Podali so mnenje, da ni pričakovati partnerja, s katerim bi rešili ta bančni problem. Sloveniji po njihovem mnenju sicer grozi serija privatizacij.

"Jaz sem ga podprl tudi za to, ker menim, da je dober kandidat. To ni dokončna odločitev, o tem se odloča na tajnem glasovanju, je pa sporočilo slovenski javnosti in članstvu," je povedal Lukšič. Dodaja, da se mu ne zdi nujno, da ostane član stranke.

Zavrnejo ga lahko le še teoretično

"S tem je dalo zelo jasno sporočilo, da predsedstvo kandidira najmočnejšega kandidata, ki ga imamo v stranki," je za medije povedal Janko Veber.

Po besedah vodje strankine poslanske skupine Vebra slednje sicer še ne pomeni, da je Pahor tudi že uradni strankin kandidat za volitve predsednika republike, saj mora predsedstvo o tem še odločiti z glasovanjem, kar naj bi se zgodilo čez približno 14 dni. Teoretično je sicer še mogoče, da predsedstvo Pahorja na glasovanju zavrne in podpre drugega kandidata.

Pahor je med sejo za novinarje povedal, da bi mu pomenilo zelo veliko, če bi ga stranka kandidirala kot svojega kandidata za predsedniške volitve. V volilni kampanji pa bo njegovo sporočilo volivcem: "Spoštujmo različnost med nami, hkrati pa utrjujmo tisto, kar je skupnega."

Pahor verjame, da Slovenija potrebuje predsednika, ki bi "zavzeto povezal vse tisto, kar mora držati skupaj, da bomo kot skupnost izplavali iz krize". Meni tudi, da ga ljudje poznajo že dovolj dolgo, da vedo, da je vedno dajal interes države pred interese stranke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.