Slovenija
55 ogledov

Predsedniški kandidati začeli bitko

Danilo Turk
1/2
Katarina Pernat
Z današnjim dnem lahko volivke in volivci s podpisom posebnih obrazcev na upravnih enotah izrazijo svojo podporo posameznim kandidatom. Predsedniški kandidati pa bodo lahko na Državno volilno komisijo od danes naprej vložili tudi uradne kandidature.

V tekmi za predsedniški stolček ostaja devet kandidatov, ki lahko od danes pa do 17. oktobra zbirajo podpise za kandidaturo. Volilna kampanja pa se bo uradno začela 12. oktobra.

Danilo Türk že nagovoril prve volivce

Danilo Turk je na eni izmed stojnic dejal, da se je odločil, da podpise začne zbirati v Mariboru, ker je to njegovo rodno mesto. Poudaril je tudi, da je pomembno tudi dejstvo, da je Maribor Evropska prestolnica kulture. Dodal je še, da je na račun za kampanjo že sam nakazal tri tisoč evrov.

Izpostavil je zaupanje, ki mu ga izkazujejo ljudje, in med razlogi, zaradi katerih se je odločil vnovič kandidirati, navedel, da mu je to svetovalo veliko ljudi, ter dejstvo, da je po anketah javnega mnenja med politiki "vselej na prvem mestu, kar zadeva javno podporo".

Poleg volivcev Türka podpira tudi več političnih strank in različnih organizacij. Kot je dejal, je za podporo hvaležen vsem, zdi pa se mu prav, da kot predsednik vseh državljanov stopi v stik z državljankami in državljani in da tudi zbiranje podpisov postane "ne samo simbol, ampak tudi praksa, ki omogoča živ stik". Predsednik republike ima po njegovih besedah veliko odgovornost, ki izhaja prav iz dejstva, da je izvoljen na neposrednih volitvah.

Sta se pa v Mariboru srečala tudi z njegovim največjim tekmecem Borutom Pahorjem. Glede na javnomnenjske raziskave Türk še vedno vodi.

Podpise za Türkovo kandidaturo je danes že prispevalo ožje članstvo neparlamentarne stranke LDS.

Pahor bo tekel tudi v Mariboru

Borut Pahor je danes v Mariboru ob začetku zbiranja podpisov za letošnje predsedniške volitve povedal, da si želi biti predsednik vseh naših ljudi. Želi si dobiti podporo ljudi, ki zaupajo v njegove presoje, in te bi bile, tako Pahor, koristne za veliko ljudi v naslednjih letih. Ta leta bodo po oceni Pahorja zelo zahtevna.

Po Pahorjevem mnenju so naslednja leta lahko za Slovenijo uspešna. Treba se je hitro obrniti, zato bo vodil predsedniško kampanjo tako, da bo nagovarjal volivce s svojim poskusom zbliževanja stališč in sodelovanjem. Prav tako si Pahor, ki ima tudi podporo svoje stranke SD, želi, da tisti, ki imajo drugačna stališča od njega, to ne vidijo kot razlog, da ga ne bi podprli, ampak prav nasprotno.

Pahorjeva ekipa je danes v Mariboru v dopoldanskih urah zbrala okoli 100 podpisov podpore, podporo sta Pahorja izrekla tudi namestnica vodje poslanske skupine SD v DZ Majda Potrata in strankin poslanec Matevž Frangež.

Zver še ne ve, kaj bo

Odločitev o tem, ali bo Zver kandidaturo vložil s podpisi poslancev ali 3000 podpisi volivcev, še ni sprejeta, bo pa znana v kratkem, so pojasnili v SDS. Iz civilne pobude Združujemo za prihodnost pa so danes sporočili, da se je doslej pod njihovo izjavo na spletu podpisalo več kot 6700 posameznikov, ki prepoznavajo Zvera kot najprimernejšega predsedniškega kandidata. S takšnim odzivom so zadovoljni tudi v Zverovi volilni ekipi.

Bitko končal Kožar

Včeraj je od kandidature za predsednika odstopil Marko Kožar, ki je kandidaturo napovedal marca. Kot glavni razlog je navedel medijsko favoriziranje treh v javnosti najbolj prepoznanih kandidatov. Denarja za kupovanje medijskega prostora pa, kot je dejal, nima.

Kožar je tako že drugi, ki si je premislil glede kandidature. Neformalno napovedano kandidaturo je julija preklical Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je dejal, da "noče biti del sistema, ki uničuje domovino".

Komentarjev 2
  • krtina 07:15 21.avgust 2012.

    Ne vem, kdo bo izvoljen. Vem pa nekaj. Če Pahor ne bo, bo končal na psihiatriji.

  • 1111 13:52 20.avgust 2012.

    nesmiselno se mi zdi, da ima nekdo kampanijo in ne ve kaj je že naredu?! ...eden prodaja, mesari, asfaltira...ma mislim...ta tretji ima pa kar poročno darilo...res, vzpodbuda slovenskemu narodu!