Slovenija
11 ogledov

Predsedstvo SD potrdilo predlagane kandidate

1511pahor Žurnal24 main
Predsedstvo SD je soglasno podprlo predlog kandidatne liste za bližnje parlamentarne volitve. Dokončno bo o listi v četrtek na konvenciji stranke odločalo 174 delegatk in delegatov.

Predsednik SD Borut Pahor pričakuje, da bodo delegati in delegatke listo podprli. Po njegovem prinaša "zmagovalno ekipo" za volitve, za katere imajo visoka pričakovanja – zmago.

Kot je dejal po seji predsedstva, nima pristojnosti, da bi govoril o imenih kandidatov v posameznih volilnih okrajih. Je pa predstavil nekatere zbirne podatke. Tako je po njegovih navedbah na listi 32 kandidatk, kar predstavlja 36 odstotkov, s čimer so zakonski oviri precej preseženi.

Med kriteriji sposobnost, ugled in izvoljivost
Po Pahorjevih besedah so uspeli pridobiti tudi soglasje 21 kandidatk in kandidatov, ki niso člani oziroma članice stranke (24 odstotkov). Že pred časom so se namreč odločili, da bo prvi kriterij za kandidate sposobnost, ugled in izvoljivost, šele na drugem mestu pa želja, da bi bilo čim več takih kandidatov članov in članic stranke. Da so sprejeli kandidaturo, po besedah predsednika SD kaže tudi na visoka pričakovanja v javnosti.

Kot je še povedal Pahor, je 14 kandidatk in kandidatov (16 odstotkov) mlajših od 30 let. V SD pa so v sporočilu, ki so ga javnosti posredovali po predsedstvu, navedli še, da je na listi tudi njihov evropski poslanec, 11 sedanjih poslank in poslancev ter 10 županj in županov, ne kandidirajo pa Feri Horvat, Aurelio Juri in Marko Pavliha.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.