Slovenija
16 ogledov

"Predstave o Bogu zrcalijo našo sebičnost"

Nadškof Anton Stres je daroval mašo za domovino. (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Danes je božič, krščanski praznik Jezusovega rojstva. Kristjani so božič pričakali s polnočnimi bogoslužji v številnih cerkvah.

Ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres je v nagovoru pri polnočnici v stolni cerkvi sv. Nikolaja poudaril: "Bolj ko so časi trdi in kruti, bolj močna in trdna mora biti naša vera, da na izviru in na koncu našega življenja stoji ena sama ljubezen, da je to Bog, ki je z nami, ki je z vsakim od nas."

Nikoli nismo sami

Dodal je, da če bomo to vero in zaupanje okrepili tudi v sveti noči, če bomo sprejeli angelovo oznanilo velikega veselja, da je Bog z nami in da nismo nikoli sami, če bomo tudi mi verovali v moč ljubezni, četudi se nam kdaj zazdi slabotna in krhka, kakor novorojenček v jaslih, se bodo božični mir, upanje in veselje naselili tudi v naših srcih. Stres bo danes popoldne ob 16. uri v isti cerkvi daroval še božično mašo.

"Ne bojte se"

Razmer doma in po svetu se je v nagovoru zbranim ob polnočnici v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Novem mestu dotaknil tudi novomeški škof Andrej Glavan. Izpostavil je sporočili angelov "Ne bojte se!" in pa "Oznanjam vam veliko veselje". Obe sporočili sta nam po Glavanovih besedah potrebni v tem času, ko smo priča negotovosti sveta, nemirom, ekonomski krizi in brezposelnosti, terorizmu in celo podiranju civilizacijskih temeljev, na katere je prisegala moderna doba.

Isto sporočilo angelov je v nagovoru vernikom izpostavil tudi celjski škof Stanislav Lipovšek, ki je polnočnico daroval v celjski stolni cerkvi sv. Danijela. Dejal je, da je prav božič odgovor na vsa vprašanja, iskanja in hrepenenja ljudi.

Mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek je polnočno mašo daroval v cerkvi sv. Janeza Krstnika v Mariboru. V stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kopru je polnočnico daroval koprski škof Metod Pirih. Med drugim je dejal, da Jezusovo rojstvo prenavlja vse stvari. Da bi lahko živeli novo življenje Jezusa Kristusa, je po njegovih besedah potrebna odpoved brezbožnosti in posvetnemu poželenju. Ob tem je navedel apostola Pavla, ki naroča, naj razumno, pravično in res pobožno živimo. V središču teh treh značilnosti novega življenja pa je po Pirihovih besedah pravičnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.