Slovenija
43 ogledov

Predstojnik UKC pomaga pri spornih poslih

Najmanj zaželena krvna skupina na Japonskem je B. Njeni pripadniki naj bi bili p Žurnal24 main
Predstojnik inštituta za medicinsko genetiko v UKC Ljubljana Borut Peterlin, zasebnemu podjetju Medgen pomaga pri poslih s preiskavami za ugotavljanje downovega sindroma.

Kljub temu, da je Medgen zasebna klinika, so novinarji rtvslo.si izvedeli, da se je v njenem imenu s kitajskim inštitutom o prodaji genetskih raziskav, s katerim lahko nosečnica le z odvzemom krvi ugotovi, ali ima zarodek downov sindrom, dogovarjal Borut Peterlin, vodja kliničnega inštituta za klinično genetiko v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru, čeprav dovoljenja za delo pri zasebnikih nima.

Vse očitke je Peterlin zanikal. Medtem ko zastopnica Medgena, Anamarija Brezigar, strokovno sodelovanje priznala, a zanikala da bi poslovno sodelovali.

Elektronska pošta dokazuje drugače

Vendar glede na pridobljena elektronska pisma kaže, da to ne drži. Ta namreč razkrivajo, da se je Peterlin v imenu zasebnika Medgen z namestnikom direktorja evropske podružnice družbe BGI pogajal celo glede cene testa in želel izvedeti, kdaj jim naj pošlje v analizo prve vzorce.

Medgen sicer nosečnicam le vzame kri, vso drugo analizo pa za njih opravi inštitut BGI, zato se po pisanju, postavlja tudi vprašanje, zakaj takšnih storitev nosečnicam ne ponudi kar klinični center.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.