Slovenija
31 ogledov

Predvajali posnetke tajnih opazovanj

Pred sojenjem je Tovšakova doživela verbalni napad. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Začelo se je branje odredb za tajna opazovanja in ogled posnetkov tajnih opazovanj. Zagovorniki obtoženih ugovarjali, ko je Podjedova na posnetkih identificirala obtožene.

Zagovorniki obtoženih so večkrat poudarili, da zaradi slabe kakovosti posnetka ni mogoče prepoznati in identificirati oseb, ki so bile videne na posnetkih tajnih opazovanj. Poudarjali so, da "na podlagi videnega ni dovolj podatkov, ki bi omogočali prepoznavo".

Predsednica sodnega senata Vesna Podjed je ob predvajanju enega izmed posnetkov dejala, da gre za slabši posnetek z zrnato sliko, kljub temu pa se iz posnetka lahko vidi, da gre za obtoženega Tomaža Žiberta, ki se je srečal s prav tako obtoženima Srečkom Gabričem in Hildo Tovšak. Pri tem sta si po njenih besedah Žibert in Gabrič izmenjala dokumente.

"Gre za montiran posnetek"
Zagovornik Tovšakove Peter Fašun je pri tem ugovarjal ugotovitvi Podjedove in dejal, da iz posnetka ni razvidno, da bi Gabrič Žibertu ali Tovšakovi "karkoli izročil, še posebno pa ne mape, kar mu tožilstvo očita v tožbi".

Eden izmed predvajanih posnetkov prikazuje tudi srečanje treh oseb v Šenčurju. Tožilka Bojana Podgorelec je ob tem dodala, da je iz posnetka razvidno, da je eden izmed udeležencev srečanja tudi obtoženi Tomaž Žibert, zagovornik Mitja Pavčič pa je dejal, da "gre za montiran posnetek, kar izhaja iz časovnice na posnetku".

Ker na predvajanem posnetku manjka več minut opazovanja, se po njegovem mnenju "poraja vprašanje verodostojnosti posnetka". Predsednica senata je ob ogledu posnetka sicer dejala, da je krajši, kot je bilo navedeno v dokaznih gradivih.

Prvi v vrsti je bil Zidar
Predsednica sodnega senata je obenem prebrala pobude in odredbe za tajna opazovanja in hišne preiskave. Iz odredb je razbrati, da je bilo tajno opazovanje najprej odrejeno Ivanu Zidarju zaradi suma zlorabe položaja, je dejala. Tajno opazovanje je bilo sprva odrejeno, ker je SCT nekaterim družbam plačeval račune v vrednosti več deset tisoč evrov, čeprav te za SCT niso izvajale storitev.

Obtoženi Zidar je sicer zaradi zdravstvenih razlogov še vedno izločen iz postopka in se tudi danes ni udeležil obravnave. Podjedova je pojasnila, da še vedno ni dobila odgovora ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra o predvidenem trajanju njegovega zdravljenja.

Naslednja obravnava v zadevi Čista lopata bo 27. maja, do nadaljnjega pa so zaradi obveznosti zagovornikov v zadevi Balkanski bojevnik odpovedane tudi torkove obravnave. V zadevi Čista lopata so Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oziroma pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.