Slovenija
14 ogledov

Predvajali prisluhe Tovšakovi

Med zadnjimi so bili predvajani prisluhi obtoženi Hildi Tovšak. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Na obravnavi v zadevi Čista lopata se je končalo predvajanje prisluhov iz telefonskih pogovorov. Med zadnjimi so bili predvajani prisluhi obtoženi Hildi Tovšak.

Tako kot na prejšnjih obravnavah sodišče tudi danes ni navajalo imen sodelujočih v telefonskih pogovorih, posnetih v januarju in februarju 2008, prebrane so bile le njihove telefonske številke. Se je pa nekaj sogovornikov v pogovorih predstavilo z imeni, med njimi tudi direktorica Vegrada Hilda Tovšak.

"Umazana" lopata
V zadevi Čista lopata so Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oziroma pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku.

Ta je v enem od pogovorov sogovorniku dejala, da je njihovo podjetje "pri elektroinštalacijah previsoko, saj je 3.600.000 evrov veliko preveč". Sogovornik je nato Tovšakovi odgovoril, da se tega zavedajo ter da bo to treba prilagoditi. Ta mu je nato želela predstaviti svojo ponudbo, sogovornik pa ji je zagotovil, da jim bodo ugodili, v primeru, da imajo boljšo ponudbo.

V enem izmed telefonskih pogovorov sta neimenovana sogovornika govorila tudi o vrednosti različnih ponudb. "Vrednost ponudbe je okoli 96 tisoč evrov, pa smo na sestanku rekli, da več kot 80 tisoč ne damo," je dejal neimenovani moški, drugi pa mu je odgovoril, da se ponudba ne bo spreminjala, "tudi če pride do revizije". Prav tako sta si sogovornika zagotovila, da je njihovo podjetje trenutno na prvem mestu, "tudi če se kdo drug pritoži".

"Nezakonito pridobljeni dokazi"
Zagovorniki obtoženih so sicer pred začetkom glavne obravnave opozarjali, da so kriminalisti nezakonito pridobili dokazne prisluhe o domnevnem dogovarjanju za pridobitev posla za izgradnjo kontrolnega stolpa na Brniku. Višje sodišče je pozneje sicer potrdilo odločitev ljubljanskega okrožnega sodišča in zavrnilo zahtevo zagovornikov po izločitvi prisluhov.

Zidar še vedno izločen iz postopka
Obtoženi Ivan Zidar se tudi danes ni udeležil obravnave, saj je zaradi zdravstvenih razlogov še vedno izločen iz postopka. Kdaj se bo Zidar lahko ponovno udeležil obravnave in bosta postopka združena, Zidarjevi zagovorniki še ne vedo.

Na naslednji obravnavi, ki bo v torek, se bo začelo branje predlogov in odredb o tajnem opazovanju obtoženih. Prav tako se bo naslednjič predvidoma začel ogled posnetkov tajnih opazovanj.

V zadevi Čista lopata so Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oziroma pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.