Slovenija
214 ogledov

Pregled pri zdravniku vreden pol manj kot pri veterinarju

Zdravnik in debela oseba Reuters
Pregled pri zdravniku je vreden 16 evrov, veterinarji za pregled psa ali mačke zaračunajo dvakrat toliko, mehaniki za servisno uro po 50 evrov.

"Pregled pri osebnem zdravniku je vreden 7,49 evra. To je smešno, pregled psa ali mačka pri veterinarju zaračunajo med dvajset in trideset evrov, nič čudnega, da je v zdravstu stanje tako, kot je," je ogorčen naš bralec. Strošek za pregled je opazil, ko je na spletni strani preveril, katere storitve je zanj plačala zdravstvena blagajna. 

Vrednost pregleda pri zdravniku | Avtor: ZZZS/zurnal24.si ZZZS/zurnal24.si

Glavarina ni upoštevana

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pojasnjujejo, da to ni celotna vrednost storitve, saj na primarni ravni (pri splošnem/družinskem zdravniku, otroškem oziroma šolskem zdravniku, zobozdravniku, ginekologu) ZZZS ambulanti poleg opravljene storitve plača tudi tako imenovano glavarino.  

Ambulante tako približno pol denarja prejmejo od opravljenih storitev, pol pa od glavarine, ki je odvisna od števila pacientov in njihove starosti. "Ker je tako imenovana glavarina pavšalno plačilo, ki ni odvisno od števila obiskov pacientov in torej tega plačila ni moč pripisati konkretnemu pacientu, le-ta tudi ni prikazana v spletni aplikaciji," pojasnujejo in dodajajo, da na to uporabnike opozarja posebno obvestilo. 

Cena pregleda skupaj z glavarino je 16,02 evra

Letna vrednost splošne ambulante znaša trenutno 117.580 evrov (od tega za bruto letno plačo zdravnika 40.596 evrov) in je enaka za javne zavode in koncesionarje. Ceno določi vlada, saj se osem partnerjev (Ministrstvo za zdravje, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije, Zdravniška zbornica Slovenije, Lekarniška zbornica Slovenije, Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč, Skupnost socialnih zavodov Slovenije in Skupnost organizacij za usposabljanje Slovenije) o ceni praviloma nikoli ne uskladi. Na podlagi te cene pa se potem izračunavajo cene posameznih storitev. 

Cena prvega kurativnega pregleda (zdaj 7,63 evra) skupaj z glavarino tako znaša 16,02 evra. Za primerjavo, servisna ura avtomehanika je okrog 50 evrov. 

In kaj mora zdravnik narediti za ta denar? "Prvi kurativni pregled je prvi obisk s pregledom pri zdravniku za novo odkrito diagnozo ali ob akutnem poslabšanju kronične bolezni. V medicinski dokumentaciji so minimalni zapisi usmerjene anamneze in kliničnih ugotovitev, ki zadostijo zahtevam stroke. Vključen je pavšal za osnovni laboratorij," pojasnjujejo na ZZZS.       

Skupna letna pogodbena vrednost vseh ambulant družinske medicine (splošne ambulante ter otroški in šolski dispanzerji) je 140 milijonov evrov. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • Janez_53 20:36 12.avgust 2016.

    Spoštovani, ste pa se spretno izognili primerjavi cene zdravniškega pregleda, ki v povprečju traja okrog 7 minut in cene ENE URE MEHANIKA! Še vedno ostajam pri svojem mnenju, da je to manipulacija s podatki.

  • blueone 19:01 12.avgust 2016.

    Kam si pa to peljal, da ti je za 5 minut računal 35 evrov?

  • blueone 18:59 12.avgust 2016.

    Delavec pa dobi 7 € bruto na uroj...za primerjavo veterinarskih storitev pa takole http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/odvzem-krvi-pri-nas-29-evrov-v-avstriji-le-pet