Slovenija
890 ogledov

Pregledovali naj bi bančne račune škofa Sajeta

spletna prevara spletna goljufija računalnik Profimedia
Žugelj naj bi pregledoval tudi bančne račune škofa Sajeta, ta opozarja na kršenje pravice do zasebnosti.

Urad za preprečevanje pranja denarja naj bi po poročanju portala Necenzurirano leta 2022 v času direktorja Damjana Žuglja brez pravne podlage pregledoval tudi bančne račune škofa Andreja Sajeta. Ta je danes v odzivu zapisal, da s početjem urada ni bil seznanjen. Če je do preiskave prišlo, gre za kršenje človekove pravice do zasebnosti, je zapisal.

Kot je v petek poročal portal Necenzurirano, uradnih podatkov o postopkih, ki jih je vodil urad, ni mogoče dobiti. Po njihovih informacijah je Žugelj na zadevi Saje začel delati v začetku lanskega maja, le tri tedne pred njegovo razrešitvijo s položaja direktorja urada. Postopek proti Sajetu naj bi uvedel takoj, ko je urad dobil anonimno prijavo o njegovih dohodkih, ki naj bi jih prejel z delom pomožnega duhovnika na avstrijskem Koroškem. Na več slovenskih bank je poslal zahteve za pridobitev podatkov o Sajetovih računih. Pri izmenjavi informacij naj bi sodeloval tudi s Finančno upravo RS (Furs).

Žugelj je želel postopek izpeljati karseda hitro, saj je želel do podatkov priti še pred lastno razrešitvijo. To naj bi mu tudi uspelo. Njegovi uslužbenci naj bi namreč od vsaj ene od bank uspeli pridobiti za več let izpiskov transakcij s škofovega računa, je poročal portal Necenzurirano.

Žugljevo ravnanje preiskujejo kriminalisti

Sume, da je Žugljev urad med svojim mandatom pridobival podatke z bančnih računov lastnikov in direktorjev nekaterih slovenskih medijev, ne da bi za to imel kakršno koli podlago, že nekaj časa sicer preiskujejo kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Slednji tudi preverjajo, ali in kolikšen del teh podatkov je izginil z urada. Za zdaj ni znano, da bi kriminalisti preiskovali tudi Sajetov primer. Prav tako ne, da bi urad po pridobitvi bančnih podatkov proti Sajetu vložil naznanilo kakršnih koli sumov kaznivih dejanj, še navaja portal Necenzurirano.

Saje: Za takšno preiskavo ni bilo razloga

Na poročanje portala se je danes odzval tudi novomeški škof Saje, sicer predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK). V odzivu je zapisal, da s početjem urada ni bil seznanjen, niti ne ve, kaj je v ozadju. "Če je do omenjene preiskave res prišlo, gre za grobo kršenje osnovne ustavno varovane človekove pravice do zasebnosti in varovanja osebnih podatkov, pravne ureditve Republike Slovenije ter sodobnih demokratičnih standardov," je poudaril.

Dodal je, da nihče ne more biti tarča tovrstnih preiskav, če za to ni utemeljenega pravnega razloga, preiskavo pa lahko naročijo samo za to pristojni državni organi na podlagi suma kaznivega dejanja. "V mojem primeru za takšno preiskavo ni bilo nobenega pravnega ali drugega razloga," je navedel v zapisu na spletni strani SŠK.

Ob tem pa še poudaril, da so škofje, člani SŠK, med seboj povezani in enotni v vseh temeljnih vidikih njihove službe pri oznanjevanju evangelija in vodenju krajevnih Cerkva, ki so jim zaupane. "Med seboj se podpiramo in sodelujemo ter drug drugemu dobrohotno pomagamo. Vsakršno namigovanje na razdor med nami je neosnovano ter neresnično," je dodal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Kmodri 14:57 12.julij 2023.

    Za RKC bi morala veljati posebna zakonodaja glede financ! Da se vidi koliko denarja gre v Vatikan in za zaščito pedofilom!

  • Pierre 10:10 12.julij 2023.

    Sveta Marija k sebi !!! Moto slovenske RKC...