Slovenija
23 ogledov

Pregrešno drag mir

Prešernov sosed. Policisti letos že ukrepali zaradi izpadov nad obiskovalci. Ministrstvo ponudbe za odkup hiše še nima.
            500
evrov (približno) na leto ZTK Žirovnica plača varnostni službi Rival za varovanje in zagotavljanje varnosti obiskovalcev.

"Miru ni. Še vedno potrebujemo varnostnike. Obiskovalci so deležni groženj in šikaniranj, ne vem pa, koliko jih tovrstna dejanja prijavi policiji," je o težavah, ki jih imajo s sosedom Prešernove rojstne hiše Janezom Arkom, dejal žirovniški župan Leopold Pogačar.

Čeprav gre za javno pot v lasti občine, omenjeni sosed obiskovalcem onemogoča dostop do cerkve svetega Marka, njegovi izpadi pa so znani tudi policistom, ki so lani zaradi nedostojnega, nasilnega in drznega vedenja, ogrožanja varnosti, zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost ter nastavitev ovir na javno cesto posredovali šestkrat, leto poprej sedemkrat, posredovati pa so morali tudi že letos, in sicer sredi januarja zaradi kršitve javnega reda in miru. "Policisti so kršitelju izdali plačilni nalog. Odzovemo se vedno, ko nas pokličejo. Menim pa, da teh težav dolgoročno ne bo rešila policija, temveč lokalna skupnost in država," je za Žurnal povedal Leon Keder, predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Kranj.

Ogled Prešernove rojstne hiše
V torek brezplačno
. Na slovenski kulturni praznik je ogled Prešernove rojstne hiše, ki jo na leto obišče okoli 22 tisoč ljudi, brezplačen, med letom pa stane od 1,50 do 2,30 evra. Ob ponedeljkih je hiša zaprta, a je ogled ob predhodni najavi kljub temu mogoč. Udeleženci torkovega osemkilometrskega pohoda po Poti kulturne dediščine bodo letos prvič prejeli pohodniške izkaznice za spominske žige, ki bodo veljale do leta 2015.

Občinska roka državi
Sredi januarja sta omenjena cerkev in Prešernova rojstna hiša postali kulturni spomenik državnega pomena, in tako je država dobila predkupno pravico za Arkovo domačijo. "Gospodu Arku smo že nekajkrat predlagali, naj poda uradno pisno ponudbo, ker je le-ta lahko podlaga za nadaljnje pogovore," so pojasnili na kulturnem ministrstvu, kjer ne izključujejo možnosti odkupa Arkove domačije.

Tudi Občina Žirovnica je pripravljena sodelovati pri odkupu. "A po razumni ceni. Pripravljeni smo se celo odpovedati kakšnemu projektu in denar nameniti za rešitev sramote, ki so ji obiskovalci priča v Vrbi," je poudaril Pogačar. Arko je novembra lani izjavil, da je pripravljen domačijo prodati za 2,5 milijona evrov.

Država in občina take cene nista pripravljeni plačati, upata pa, da se jim bo z lastnikom uspelo dogovoriti. "O tem govorimo vsak dan in težave, ki jih povzroča sosed, mečejo slabo luč na kraj in na naš zavod," pa je dejala Maja Zupan, direktorica žirovniškega zavoda za turizem in kulturo (ZTK). V torek bodo za varnost in red v Vrbi skrbeli občinski redarji, gasilci in jeseniški policisti, cesta skozi Vrbo bo za promet zaprta, obvoz bo urejen mimo vaške lipe, Arku pa bo omogočen dostop do njegove hiše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.