Slovenija
27 ogledov

Pregreta razsvetljava

(Foto: Renata Škrjanc) Žurnal24 main
Sporna pogodba za javno razsvetljavo. Župan: Ministrstvo pogodbe sploh ni videlo.

“Ministrstvo je izhajalo le iz poročil in ugotovitev nadzornega odbora (NO), podpisane pogodbe sploh ni videlo in je od občine tudi ni zahtevalo,” je ugotovitve finančnega ministrstva o občinski pogodbi za javno razsvetljavo za Žurnal24 v petek komentiral gorjanski župan Peter Torkar.

Vsak teden dobim eno ali dve anonimni pismi, dobivam pa tudi resne grožnje, ki jih bom najverjetneje prijavil policiji.
Peter Torkar, gorjanski župan

Spomnimo, da je Občina Gorje začetek januarja 2008 s podjetjem El-tec Mulej podpisala pogodbo o ureditvi javne razsvetljave v občini za obdobje 15 let, in sicer v vrednosti 350 tisoč evrov. “Gre za ekonomsko upravičenost projekta, kajti če bi se občina sama lotila prenove javne razsvetljave, bi nas to stalo dobrih 398 tisoč evrov,” je pojasnil Torkar. Nasprotno pa NO Občine Gorje meni, da je pogodba sporna in negospodarna, zato so svoje ugotovitve poslali Komisiji za preprečevanje korupcije, računskemu sodišču in finančnemu ministrstvu. “Računsko sodišče je našo pobudo za pregled poslovanja uvrstilo v svoj načrt dela, protikorupcijska komisija je ugotovila navzkrižje interesov, finančno ministrstvo pa ugotavlja, da občina ni ravnala v skladu z načelom smotrne porabe proračunskih sredstev, kajti vsi predvideni prihranki pripadajo zasebniku,” je pojasnila predsednica NO Milena Šimnic.

Izvedensko mnenje
Ministrstvo je občini naložilo pripravo nove pogodbe do 20. maja. “Do 19. maja bodo izvedenci pravne in finančne stroke pripravili svoje mnenje o pogodbi, ne pa tudi nove pogodbe, saj menim, da mora ministrstvo najprej videti zdajšnjo pogodbo. Čudi me, da so se odločili, ne da bi jo videli,” je poudaril župan, ki se bo ta teden sestal s predstavniki tega ministrstva. O ugotovitvah ministrstva pa bodo na nocojšnji seji govorili tudi člani NO in pripravili dopis, v katerem bodo opozorili na postopke, ki bi bili potrebni pred pripravo nove pogodbe, ter ga poslali županu in občinskim svetnikom. “Menim, da je nova pogodba nujna in da tisti, ki so pripravili zdajšnjo, ne morejo tudi nove,” je dodala Šimničeva.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.