Slovenija
18 ogledov

Prehiter enotni vpis

Tudi tokratne spremembe odloka o sprejemu otrok v vrtec, ki legalizira uveljavlj Žurnal24 main
Vpis v vrtce. Ljubljanska občina je spremenila sistem vpisa v vrtce, preden je to dovoljeval njen odlok.

N.Si predlaga 100 evrov subvencije
Za otroke brez vrtca. Ker po zadnjih podatkih za zdaj brez vrtca v MOL ostaja 431 otrok s stalnim prebivališčem v MOL in stalnostjo bivanja ter še 775 otrok s stalnim prebivališčem v MOL, a brez stalnosti bivanja, v svetniškem klubu NSi predlagajo uvedbo sto evrov subvencije na mesec za otroka od enega do treh let, ki ni dobil mesta v vrtcu. Predlagatelji v obrazložitvi pravijo, da bi s tako rešitvijo vsaj delno omogočili enakopravno obravnavo in financiranje otrok, ki niso vključeni v programe predšolskega varstva, s tistimi, ki so mesto v vrtcu dobili.

 

Poziv staršem, naj oddajo za vpis otrok v vrtec le eno vlogo, je bil brez pravne podlage, saj na Mestni občini Ljubljana (MOL) še zdaj nimajo veljavnega odloka, ki bi spreminjal način sprejema otrok v vrtce, ugotavlja mama enega od čakajočih otrok. Starše je namreč razburilo dejstvo, da bodo šele na zadnji seji v tem mandatu konec septembra mestni svetniki spreminjali odlok o sprejemu otrok v vrtec in s tem sprejemali pravno podlago za uvedbo centralnega čakalnega seznama. Starši se tako tudi sprašujejo, ali bodo njihove veljavne odločbe obveljale ali jih bodo razveljavili.

Mamo, ki se je obrnila na naš časopis, je zmotilo, da ima za sina veljavno odločbo, ki ga uvršča na šesto mesto čakalne liste v vrtcu, veljavnost te liste pa je v odločbi določena za celotno šolsko leto 2010/2011. Po tej listi bi prostor v izbranem vrtcu dobil, saj vrtec že ima osem prostih mest. Na MOL pa so napovedali, da bodo vse čakajoče malčke po sprejemu sprememb odloka združili na enotno čakalno listo ter potrdili, da vrtci zaradi tega kljub nekaterim izpraznjenim mestom v zadnjem mesecu niso smeli sprejemati čakajočih otrok. To bi lahko za sina te mame pomenilo, da bo na združeni listi izgubil ugodno mesto za sprejem ali pa bo morda mama morala sprejeti mesto v vrtcu na drugem koncu mesta.

Nov odlok sicer v 16. členu določa, da čakalni seznami vrtcev po oblikovanju centralnega čakalnega seznama ne bodo več veljali. V 20. členu pa, da vrtec s prostim mestom poziva starše k vpisu otrok po centralnem čakalnem seznamu glede na želje staršev, torej najprej pokliče tiste starše, ki so vrtec s prostim mestom navedli kot prvo ali drugo izbiro, razen če je pred njimi otrok, katerega starši so se odločili, da bodo otroka vpisali kamorkoli.

Čeprav smo za pojasnila prosili že pred enim tednom, pa na MOL še niso odgovorili, kako to, da so starše že pred sprejetjem odloka prosili, naj pošljejo prijavo v le en vrtec zaradi centralnega čakalnega seznama. Spremembe zakona o vrtcih, ki jo sploh dovoljujejo in določajo, da mora biti urejena s spremembo odloka, so namreč začele veljati šele maja. Po starem sistemu so starši lahko pošiljali vloge za sprejem v več ljubljanskih vrtcev in tako povečali otrokove možnosti za sprejem, letos pa so smeli izbrati le dve možnosti in odločitev za katerikoli vrtec.

Spreminjajo točkovanje
Kot je vidno iz predloga odloka o sprejemu otrok v vrtec za septembrsko sejo, bodo na MOL spremenili tudi merila oziroma točkovanje za sprejem otrok. Namesto 50 bodo tako za stalno prebivališče v MOL otroci prejeli 80 točk, izboljšujejo pa tudi položaj tujcev, ki so v MOL zavezanci za dohodnino. Več točk bodo dodeljevali še za stalnost bivanja, natančneje so določeni tudi pogoji za sprejem v študentsko enoto Viških vrtcev.

Pri spomladanskem roku se je izkazalo, da je treba povečati število točk za otroke iz MOL, tako pri merilu stalnega prebivališča kot pri merilu stalnosti, saj zakon o vrtcih občini stalnega prebivališča staršev nalaga, naj najprej poskrbi za te otroke,” pojasnjujejo na MOL v pojasnilih k odloku.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.