Slovenija
22 ogledov

Prehodne rešitve in zamiki rokov

razno 02.11.07 traktor, plug, oranje, delo, zemlja, njiva, kmetovanje; foto:sasa Saša Despot
Odbor za finance potrdil novelo zakona o katastrskem dohodku.

Odbor državnega zbora za finance in monetarno politiko je potrdil predlog novele zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka, ki ureja prehodno rešitev za določitev katastrskega dohodka.

 

 

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar je pojasnila, da je nov zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka začel veljati že konec februarja 2011, uporabljati pa bi se moral začeti 1. julija 2011. Vendar pa zaradi omejevanja proračunskih sredstev v preteklih letih teh nalog ni bilo mogoče pravočasno izvesti, zato se je rok za uveljavitev nove metode zamaknil na 30. junij letos.

 

Zaradi velikih sprememb, ki jih je prinesla nova metodologija, pa ta tudi letos ne bi mogla biti uporabljena v prvotni obliki, zato je bilo treba pripraviti prehodne rešitve. "Izračuni so namreč pokazali, da bi se višina ugotovljenega katastrskega dohodka za kmetijska zemljišča občutno povečala. Stara metodologija ugotavljanja katastrskega dohodka pa ne kaže realne slike," je poudarila Vraničarjeva. Omenjena novela zakona mora biti v DZ potrjena do 29. junija, zato ga je vlada v državni zbor poslala po nujnem postopku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.