Slovenija
25 ogledov

Prehrupno še pred prenovo

stadion Bežigrad Saša Despot
Stadion. Hrup je glavna ovira za pridobitev okoljevarstvenega soglasja; nanj Pečečnik čaka že tri leta.

Tri leta po tem, ko je Joc Pečečnik zaprosil za okoljevarstveno soglasje za prenovo bežigrajskega stadiona, postopek še ni končan. Zdaj že pol leta čaka na odločitev ministrstva za okolje, ali bo ugodilo njegovi pritožbi ali jo bo zavrnilo, ker mu agencija za okolje (Arso) ni izdala soglasja. Odločitve še niso sprejeli, si pa prizadevajo, da odločitve sprejemajo v najkrajšem možnem času, pravijo na ministrstvu.

Na Arsu pravijo, da je poglavitni razlog, zaradi katerega v ponovnem postopku niso izdali soglasja, problematika hrupa. Česa vse Pečečnik ni naredil, je zapisano v okvirju na levi. Arso mu je sicer maja lani že izdal soglasje, a so se nanj pritožili prebivalci Fondovih blokov; ministrstvo je novembra lani njihovi pritožbi ugodilo in postopek vrnilo na Arso, ta pa je aprila zavrnil izdajo soglasja. To se je zgodilo “po 29 mesecih postopka, v katerem je bilo poročilo o vplivih na okolje kar 13-krat dopolnjeno, vmes z izdanim soglasjem verificirano in celo predstavljeno na mednarodni okoljski konferenci kot vzoren primer poročila o vplivih na okolje”, pojasnjuje Maja Štefula iz družbe Bežigrajski športni park.

Nova ovira do soglasja

Ob tem poudarja, da hrup ob Dunajski cesti že zdaj preobremenjuje okolico, tudi pri Fondovih blokih, kjer je določena stroga, druga stopnja varstva pred hrupom: “V praksi to pomeni, da zaradi hrupa z Dunajske ceste in strogo določenega varstvenega režima gradnja z gradbenimi stroji glede na odločitev Arsa ni mogoča, tudi če bodo izvedeni vsi (v poročilu) določeni omilitvenimi ukrepi, kot so visoka protihrupna ograja, omejitev prevozov tovornih vozil, stroga omejitev števila sočasno delujočih gradbenih strojev ...”

Nova, dodatna velika ovira na poti do pridobitve soglasja pa je sprememba zakona o varstvu okolja, ki ukinja možnost, da se za gradbišče pridobi dovoljenje za začasno ali občasno čezmerno obremenitev okolja s hrupom.

Komentarjev 3
 • Avatar Zala
  Zala 23:11 30.november 2013.

  Ni nam pomoči. Če se le kje da, zabadamo sami sebi nož v hrbet. 50 let so iz vseh okoliških blokov zijala zastonj gledala tekmo, sedaj nenadoma je vse prehrupno. Pardon, samo crkveni zvonovi so glasba.

 • speris 22:53 30.november 2013.

  Razen tega da ga verjetno nalasc ovirajo, je itak splosno znan problem v Sloveniji, da se vsi bunijo za hrup, se turisticna mesta ne morejo biti turisticna, ker si vsi zelijo tisino..

 • ac-dc 22:12 30.november 2013.

  Potem pa ga naj postavijo v triglavski narodni park ali pa sredi cerkniškega jezera. Cepci bi oceno hrupa ...kaj pa Ljudski vrt, Bonifika in ostali mestni stadioni?Brez podkupnin pač ne gre.