Slovenija
51 ogledov

Preiskava podkupovanja v UKC še v teku, ena oseba za rešetkami

UKC Anže Petkovšek
Policisti zaradi podkupovanja v UKC Ljubljana še na delu. Preiskovalni sodnik za enega osumljenca odredil pridržanje.

Policija tudi danes izvaja aktivnosti v zvezi s sumi storitev večjega števila korupcijskih kaznivih dejanj prejemanja in dajanja podkupnin, je potrdila predstavnica policije Maja Ciperle Adlešič.
Zaenkrat storitve kaznivih  dejanj sumijo 14  fizičnih oseb in dve pravni osebi.

V zameno za hitrejšo obravnavo vožnja s policijskih helikopterjem?

Med slednjimi pa naj ne bi bilo policistov, saj policiste, osumljene storitve kaznivih dejanj, obravnava posebni oddelek specializiranega državnega tožilstva. Ta je namreč pristojen za obravnavo sumov kaznivih dejanj uradnih oseb s policijskimi pooblastili. V tem delu policija javnosti ne more sporočiti več podatkov, so pa v stiku z omenjenim oddelkom.

Zaenkrat tako še ni znano, koliko policistov naj bi bilo vpletenih v podkupovalno afero. Po poročanju 24ur naj bi se vanjo ujel tudi Robert Sušanj, poveljnik letalske enote, ki naj bi v zameno za hitrejšo obravnavo njegovega sorodnika posredniku v UKC izpolnil željo in ga peljal s policijskim helikopterjem.

Iz policije so v današnjem sporočilu za javnost navedli še, da nadaljujejo tudi z notranjevarnostno preiskavo, znotraj katere bodo izvedeni  ustrezni delovnopravni in organizacijski ukrepi. "Ko bodo delovnopravni ukrepi pripravljeni oz. izvedeni, bomo lahko tudi podali dodatne  informacije o  samih  kčitanih ter vrsti in številu delovnopravnih ukrepov."

Posrednik ostaja v sodnem pridržanju

Do zdaj je bila v postopku odvzeta  prostost eni osebi - neuradno skladiščniku zaposlenemu v UKC Ljubljana, ki naj bi deloval kot posrednik. Včeraj so ga s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil sodno pridržanje.

Posrednik naj bi v zameno za dvajset tisoč evrov pomagal preskočiti vrste tudi pri zdravniku Eriku Breclju, ki je zadevo prijavil policiji. Brecelj je povedal, da je za nepravilnosti izvedel na začetku leta in takrat zadevo tudi prijavil.

"Nujnost bolj učinkovitega in strožjega nadzora nad čakalnimi vrstami"

V Transparency International Slovenia so ob tem poudarili, da je prav prijavljanje koruptivnih dejanj ključno za njihovo odkrivanje in posledično preprečevanje. Primer pa po njihovem kaže na nujnost bolj učinkovitega in strožjega nadzora nad čakalnimi vrstami.

"Vzpostavljeni morajo biti ustrezni mehanizmi za odkrivanje neupravičenega preskakovanja čakalnih vrst, saj preskakovanje onemogoča zares potrebnim, da pridejo do zdravstvenih storitev pravočasno, kar pa je lahko življenjskega pomena," je še povedal Vid Doria, generalni sekretar TI Slovenia. Ob tem navaja, da je že leta 2007 v načelnem mnenju Komisija za preprečevanje korupcije opozorila, da gre pri preskakovanje čakalnih vrst koruptivno dejanje.

Komentarjev 2
  • tomaz 13:55 13.oktober 2016.

    Veze in poznanstva so bila vedno v funkciji in bodo tudi ostale. Ni pa prav, da so nekateri mastno služili na bolnikih. Pri nas je še vedno "problematične" zasebno zdravstvo (kjer za plačilo ni čakalnih vrst) in seveda nabave zdravil ...prikaži večil in pripomočkov, kjer se obračajo velike marže.. Samo to je tako kot pri politikih, ko si enkrat v verigi, si not in ne moreš več izstopiti.

  • glicinija 13:36 13.oktober 2016.

    Mafija izrabila butastega skladiščnika, karavana krade naprej