Slovenija
27 ogledov

Preiskava suma policijskega nasilja

Protest obcanov Strojan BOBO Žurnal24 main
Ker vrhovno sodišče meni, da obstaja utemeljen sum, da sta policista leta 2006 v protestih zoper družino Strojan hudo poškodovala enega izmed protestnikov, je odredilo preiskavo.

Novembra 2006 so se v Ambrusu zbrali protestniki, ki so nasprotovali vrnitvi družine Strojan. Med policisti in protestniki je prišlo do prerivanja in eden izmed njih, Brane Kajdiž, je dobil hude poškodbe na glavi in mednožju, zaradi česar je moral v bolnišnico.

Vrhovno sodišče je zdaj po poročanju Dnevnika odločilo, da preiskava mora biti in da mora izvedenec pojasniti, kako je Kajdiž dobil poškodbe in ali sta policista res uporabila prekomerno silo.

Posebna komisija je sicer eno preiskavo že opravila, a je ugotovila, da ni bilo nobenih kršitev. Takratni notranji minister Dragutin Mate se je kljub temu opravičil Kajdižu, položaj pa je izgubil direktor ljubljanske policijske uprave Branko Slak.

A Kajdiž je zahteval več, in sicer sodni pregon dveh policistov, vendar sta takrat preiskovalni sodnik in zunajobravnavni senat to, kar je sedaj vrhovno sodišče odredilo, zavrnila.

Sicer pa se bo moral zaradi istega dogodka pred sodnikom zagovarjati tudi Kajdiž. Tožilstvo ga je obtožilo preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, saj naj bi bil agresiven in žaljiv do policistov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.