Slovenija
18 ogledov

Preiskava zaradi smrti delavca

498 zdravnikov več bo delalo v javni mreži čez pet let, ocenjujejo na ZZS. (Foto Žurnal24 main
Smrt makedonskega delavca še vedno dviga prah in sproža vrsto vprašanj. ZSSS zahteva ukrepanje, policija pa preiskuje kazensko odgovornost.

Kot smo že poročali, 48-letni delavec iz Makedonije je zaradi bolečin v prsih 29. maja obiskal nujno medicinsko pomoč. Ker ni imel urejenega zdravstvenega zavarovanja, mu je medicinski tehnik povedal, da bi v primeru, da se izkaže, da pregled ni nujen, moral slednjega plačati. Znesek – kot se je izvedelo kasneje – bi znašal od 20 do 100 evrov.

Delavec se je vrnil v svojo sobo v hotelu Lipa, kjer pa je čez nekaj ur umrl.

Policija preiskuje odgovornost
Po nesrečni smrti tujega delavca se zastavlja vrsta vprašanj, tako o primernem ukrepanju zdravstvene službe kot tudi delodajalca, ki delavcu ni uredil zdravstvenega zavarovanja.

Z ljubljanske policije smo danes izvedeli, da so že sprožili predkazenski postopek, v okviru katerega ugotavljajo morebitno odgovornost zdravstvenih delavcev. Slednji so namreč dolžni pregled zagotoviti vsakemu človeku ne glede na urejenost njegovih papirjev. "O ugotovitvah bo obveščeno pristojno tožilstvo, zaradi interesa nadaljnjih policijskih postopkov pa vam ne moremo razkrivati nobenih podrobnosti,“ so skopi na ljubljanski policiji.

Kaj pa delodajalec?
V zvezi s smrtjo delavca so se oglasili tudi na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, kjer so prepričani, da umrli "ni vedel, da za osebo, ki nima urejenega zdravstvenega zavarovanja, stroške nujnega pregleda medicinske pomoči krije država“.

Predsednik sindikata Dušan Semolič je v izjavi za javnost zapisal, da je sindikat "zgrožen, da malomarnost delodajalcev plačujejo delavci, ne samo s svojo vsakodnevno revščino, temveč celo s svojim življenjem".

Imre Berisha iz Pekarnice na Celovški cesti v Ljubljani, kjer naj bi bil umrli pek zaposlen, nam je povedal, da zaposlitvenega razmerja še nista uredila: "Za zaposlitev naj bi se v ponedeljek šele sestala. Sem bil pa prepričan, da svoje zaposlitve umrli pri prejšnjem delodajalcu ni prekinil." Kakršnekoli odgovornosti za nesrečni pripetljaj Berisha ne čuti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.