Slovenija
369 ogledov

Preiskave črevesja bodo manj boleče

(Foto: Diagnostični center Bled) Žurnal24 main
Pregled celotnega debelega črevesa in dela tankega črevesa bo odslej manj boleč. V Diagnostičnem centru Bled (DCB) ga namreč kot prvi v Sloveniji opravljajo s ogljikovim dioksidom in ne z zrakom.

Kot so sporočili iz omenjenega centra, na leto opravijo več kot 13 tisoč endoskopskih preiskav in posegov. V Sloveniji se tako po številu tovrstnih preiskav uvrščajo v sam vrh.

V DCB na leto opravijo več kot 25 tisoč pregledov, večinoma ambulantnih, pri četrtini primerov pa je potrebna hospitalizacija bolnika.

DCB deluje s koncesijo ministrstva za zdravje, zato se lahko pregledi opravljajo tako samoplačniško kot na napotnico.

V ljubljanski podružnici Diagnostičnega centra Bled bodo tako pri kolonoskopiji uporabljali ogljikov dioksid in ne več zraka, kar pa bo precej olajšalo preiskavo.

"Človeško telo ogljikov dioksid (CO2) namreč bistveno hitreje absorbira in tako povzroča manj težav z napenjanjem prebavnih poti,"
so sporočili iz omenjenega centra.

Preiskava se lahko po novem opravi tudi v tako imenovani sedaciji – to je v stanju, kot so zapisali v DCB, bistveno bolj sproščenega duševnega in nekoliko manj zavednega stanja preiskovanca.

"Uporaba sedacije se zaradi morebitnih neželenih učinkov svetuje zgolj v posebnih primerih, zanjo se pacienti odločajo skupaj z zdravnikom," so še razložili v DCB.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.