Slovenija
15 ogledov

Preiskave na mariborski občini

Radar v Mariboru MOM
Na Mestni občini Maribor so včeraj potekale preiskave zaradi radarskega sistema.

Da so se na Mestni občini Maribor nahajali preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada nam je potrdil tiskovni predstavnik Bartolo Lampret.: "Preiskujejo sum kaznivih dejanj povezanih z uveljavitvijo pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu med Mestno občino Maribor in Iskra Sistemi d.d..“

Dodal je tudi, da mestna občina Maribor "visoko operativno sodeluje pri preiskavi in s preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada.“ "Kot župan jim z ekipo nudim vso potrebno podporo," pa je na Facebooku zapisal župan Maribora Andrej Fištravec.

Na Generalni policijski upravi so lahko zgolj potrdili, da Nacionalni preiskovalni urad v omenjenem primeru intenzivno vodi predkazenski postopek zaradi suma storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj ter da so v četrtek na Mestni občini Maribor preiskovalci NPU izvajali preiskovalne aktivnosti.

"Zaradi varovanja interesa preiskave drugih informacij v tej fazi predkazenskega postopka ne moremo posredovati," je še dodal tiskovni predstavnik GPU za področje kriminalitete Drago Menegalija.

Radarji zdaj izklopljeni

Občina je s podjetjem Iskra Sistemi sklenila 30 milijonov evrov vredno koncesijsko pogodbo, po kateri naj bi podjetje v obdobju štirih let posodobilo dotrajan semaforski sistem v mestu, pri tem pa naj bi se del plačanih kazni z na novo postavljenih radarjev stekal na njegov račun. Prve radarje so postavili sredi oktobra lani, a je bila že nekaj dni pozneje vrsta radarjev po mestu uničenih, vrstili pa so se množični protesti, ki so naposled vodili do odstopa župana Franca Kanglerja. Po izvolitvi novega župana Andreja Fištravca je podjetje Iskra Sistemi prekinilo pogodbo z občino in začelo groziti z večmilijonsko tožbo, Fištravec pa je dal sredi aprila radarje izklopiti.

Komisija za preprečevanje korupcije je v pogodbi zaznala znake korupcije in s pomočjo državnega pravobranilstva na Okrožno sodišče v Ljubljani vložila tožbo za ugotovitev ničnosti pogodbe. Z zadevo se ukvarja tudi računsko sodišče, katerega mnenje še ni javno. Župan Fištravec je na seji mestnega sveta na začetku tega tedna namignil, da mnenje računskega sodišča za občino ni ugodno.

"Predlog poročila je še tajen, a moram reči, da je poročilo popolnoma negativno za bivšo ekipo," je Fištravec povedal tudi v sredini izjavi za medije, v kateri je sicer povedal, da občina ni sprejela ponujene Iskrine zahteve za sedem milijonov evrov, ampak je predlagala, da ceno določi tretja oseba.

Več sledi …

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.