Slovenija
187 ogledov

Preiskave odnašajo zdravnika za zdravnikom

(Slika je simbolična.) Shutterstock
Vodstva bolnišnic, kjer so se včeraj vršile kriminalistične preiskave v zvezi z domnevnimi koruptivnimi dejanji, so stopile v akcijo. Preklicana pooblastila vpletenim v preiskavo.

Vodstvo celjske bolnišnice je tako zdravnika Miodraga Vlaovića razrešilo sodelovanja v vseh komisijah, ki so kakorkoli povezane z javnim naročanjem, so za STA sporočili iz celjske bolnišnice.

Poleg tega bo bolnišnica izvedla revizijo vseh postopkov izbire medicinskega materiala in zdravstvenih pripomočkov, pri katerih je sodeloval Vlaović ter postopke izbire materialov, ki jih bolnišnici dobavljajo podjetja, ki so v postopku kriminalistične preiskave.

Vodstvo bolnišnice je z Vlaovićem že opravilo razgovor in ga seznanilo s svojimi odločitvami. Svoje delo v celjski bolnišnici bo naprej opravljal kot zdravnik specialist na travmatološkem oddelku. Če bo odsoten, pa bodo obravnavo njegovih bolnikov prevzeli ostali zdravniki s travmatološkega oddelka.

Ocene o morebitnem oškodovanju bolnišnice še nimajo, ocenjevali pa jo bodo lahko takrat, ko bodo znani rezultati kriminalistične preiskave. Po neuradnih informacijah naj bi Vlaović podkupnine prejemal od podjetja Remedium.

V akcijo so stopili tudi v Ortopedski bolnišnici Valdoltra. Tako je direktor Radoslav Marčan danes zjutraj odredil takojšen preklic pooblastil vodenja obema zaposlenima, ki sta osumljena prejemanja podkupnin. Prav tako ne bosta odločala več o izbiri zdravstvenega materiala in medicinske opreme. Marčan je naročil tudi interni pregled razpisne dokumentacije, pogodb, korespondence in nabav z omenjenimi podjetji. "Odločitev o ukrepih bom sprejel po ugotovitvah notranjega nadzora in preiskovalne komisije." 

V Valdoltri naj bi bila korupcije osumljena kirurg ortoped Robert Cirman in vodja lekarne Nataša Faganeli.

Vodstvo Onkološkega inštituta Ljubljana pa je dosedanja pooblastila preklicala vodji lekarne na inštitutu Moniki Sonc, povezana z organiziranjem nabave zdravil in ostalega farmacevtskega materiala. Tudi Sončeva se je včeraj znašla v središču preiskave.

Priznal krivdo

Televizija Slovenija pa je danes poročala, da naj bi osumljeni radiolog v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Zoran Milošević krivdo priznal. Neuradno naj bi povedal, da so mu na račun v Nemčiji vsake tri mesece nakazovali 70.000 evrov. Drug osumljeni zdravnik v UKC Ljubljana, predstojnik klinike za ortopedijo Vane Antolič pa naj bi po poročanju televizije imel na Društvu za razvoj ortopedije večje količine denarja.

V UKC Ljubljana preiskav še ne komentirajo, pač pa nameravajo svoje odločitve sporočiti v ponedeljek na novinarski konferenci.

Nimajo podlage za ukrepanje

Iz UKC Maribor pa so za STA sporočili, da v tem trenutku še nimajo pravnih podlag za ukrepanje proti osumljenemu zdravniku, ki je zaposlen v UKC Maribor, saj da gre sedaj samo za sume in ni še niti obtožnice, kaj šele pravnomočne obsodbe. Finančnih ocen o morebitnem oškodovanju mariborskega kliničnega centra pa še nimajo.

Fišer pozdravil preiskave

Danes se je na novinarski konferenci, na kateri je predstavil letošnje delo tožilstva, na kriminalistične preiskave odzval tudi generalni državni tožilec Zvonko Fišer. Po njegovem mnenju je prav da so stekle preiskave poslov v zdravstvu. Konkretnih odprtih zadev sicer ne more komentirati. Stvar se bo v nadaljevanju po njegovih besedah razbila na posamezne primere, dober rezultat pa bodo dosegli le, če bodo uspeli s pregonom, je poudaril.

Komentarjev 13
  • dragec 09:34 21.december 2013.

    kaj pa koruptiven zdravnik Miloševič , ali bo on tudi odstopil????

  • MZupan 22:11 20.december 2013.

    Poskusi več kot 18 miliard v kufrih. Bo bolj prava cifra.

  • maresem 21:16 20.december 2013.

    Marsikdo ima in je imel prste v marmeladi... med drugimi tudi nekateri iz parlamenta, saj drugače bi zakonodaja to že zdavnaj lahko preprečila a sprejemajo jo tisti, ki se oblizujejo...