Slovenija
15 ogledov

Preiskave zoper Duhovnikovo in Vlačiča ne bo

Mateja Duhovnik ostaja na čelu Darsa. (Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo sklep za začetek sodne preiskave zoper nekdanjo prvo damo Dars-a Matejo Duhovnik in nekdanjega prometnega ministra Patricka Vlačiča. Tožilstvo je namreč zahtevalo sodno preiskavo zaradi suma zlorabe položaja pri gradnji kraka dolenjske avtoceste.

Okrožno državno tožilstvo je namreč pred ljubljanskim okrožnim sodiščem zahtevalo, da se opravi sodna preiskava zoper Matejo Duhovnik in Rožleta Podboržka zaradi dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter zoper Patricka Vlačiča in Jožeta Talerja zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, so pojasnili na okrožnem sodišču.

Preiskovali bi prodajo zemljišča za avtocesto

Zahteva za preiskavo se je nanašala na postopek kupoprodajnega in menjalnega sporazuma v zvezi z razlastitvijo Mirka Kovača, ki je imel v lasti zemljišče, prek katerega naj bi tekel še zadnji krak dolenjske avtoceste. Zahteva za preiskavo se je nanašala tudi na podpis tripartitne pogodbe o sofinanciranju in ureditvi medsebojnih razmerij v zvezi z izgradnjo nadvoza na avtocesti Pluska - Ponikve, sklenjene med ministrstvom za promet, Darsom in Kovačičem, sklenjenem leta 2009.

Preiskovalna sodnica se z zahtevo za preiskavo ni strinjala, ker je ocenila, da ni podan utemeljen sum, da bi osumljeni storili očitana kazniva dejanja, zato je zahtevala, da o tem odloči izvenobravnavani senat Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Senat je nato izdal sklep, s katerim je zoper obdolžene uvedel preiskavo zaradi očitanih kaznivih dejanj. Vsi obdolženi so se pritožili na sklep sodnega senata in ljubljansko višje sodišče je 27. septembra sklenilo, da se njihovim pritožbam ugodi in se zahteva za preiskavo zoper osumljene v celoti zavrne.

Spomnimo...

Vlačič je podpisal pogodbo o sofinanciranju gradnje nadvoza, Duhovnikova pa je odobrila izplačilo 1,5 milijona evrov odškodnine Kovačiču, lastniku zemljišča pri Trebnjem, ki po mnenju tožilstva do tako visokega zneska ni bil upravičen.

Računsko sodišče je aprila lani v porevizijskem poročilu v zvezi z izplačilom odškodnine in gradnjo nadvoza na avtocestnem odseku Pluska - Ponikve ocenilo, da uprava Darsa pri naročilu novih cenitev zemljišč ni ravnala zadovoljivo. Ocenili so, da je Dars pri naročilu novih cenitev, ki naj bi služile za sklenitev novega sporazuma s Kovačičevo družbo Avtotransport Kovačič, hudo kršil obveznost dobrega poslovanja.

Uprava družbe je v okviru popravljalnih ukrepov naročila nove cenitve, ne da bi Avtotransport Kovačič sploh izrazil zahtevo za izplačilo kakršnekoli škode. Računsko sodišče je tako ravnanje Darsa ocenilo kot negospodarno.

Komentarjev 1
  • Veteran 21:25 09.november 2012.

    Bedna sodišča levo usmerjena, kdaj bodo ščistili tako sodstvo, ki je pistransko!??