Slovenija
3600 ogledov

Janšev direktor brskal po računih, zdaj mu grozijo tri leta zapora

Damjan Žugelj (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je po poročanju spletnega portala N1 zaradi suma zlorabe uradnega položaja kazensko ovadil nekdanjega direktorja urada za preprečevanje pranja denarja Damjana Žuglja in njegove najtesnejše sodelavce. Grozilo naj bi jim do tri leta zapora.

NPU je kazensko ovadbo poslal na specializirano državno tožilstvo, ki bo zdaj odločilo, ali bo Žugelj moral pred sodišče. Po navedbah N1 enako velja za "nekaj" Žugljevih tesnih sodelavcev, ki so bili med redkimi uslužbenci urada z dostopom do najbolj občutljivih podatkov. Žugelj je urad vodil v času Janševe tretje vlade.

Urad RS za preprečevanja pranja denarja je po poročanju portala N1 na podlagi anonimke leta 2021 sprožil eno najbolj obsežnih preiskav bančnih računov v državi. V manj kot treh tednih je poslal 238 zahtev za vpogled v 195 transakcijskih računov 107 fizičnih oseb in podjetij. Obsežno dokumentacijo naj bi po poročanju portala Necenzurirano hranil v prostorih nekdanjega arhiva, del te dokumentacije pa naj bi medtem celo izginil. Kot so prvi razkrili na N1, naj bi urad pod Žugljevim vodstvom preiskoval tudi medijskega mogotca Dragana Šolaka, pa tudi tedanjega generalnega direktorja podjetja Pro plus d.o.o., ki (med drugim) izdaja programa Pop TV in Kanal A, Branka Čakarmiša.

Žugelj je maja v odzivu na razkritje medijev med drugim zapisal, da pri preiskavi ni šlo za nobeno "nobeno pregledovanje in preverjanje lastnikov medijskih hiš", "takšne lažne obtožbe in vodenje postopkov po nareku medijev" pa imajo po njegovih besedah za cilj osebno diskreditacijo ter "lahko povzročijo nesluteno nestabilnost v postopkih tudi v drugih državah".

Na informacije se je takrat odzval tudi predsednik vlade Robert Golob. Če razkritja držijo, gre po njegovih besedah za eno največjih zlorab uradnih institucij v politično-strankarske namene v zgodovini države z namenom vplivanja na izid volitev. Kot je poudaril, v demokratični in pravni državi "ni in ne sme biti prostora za takšne srhljive zlorabe".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 19:33 12.oktober 2023.

    Oglejte si serijo "Vodovodarji iz Bele hiše", pa boste videli ogromno kriminalnih podobnosti med ameriškimi republikanci in stranko SĐS.

  • Pierre 13:47 12.oktober 2023.

    Janšev gnoj bomo kidali še lep čas....

  • Stane Adamič 11:58 12.oktober 2023.

    Janšev direkrtor?????Tega urednika bi morali nemudoma odpustit, Dela tega urada pa je natačno to , da brska po računih???? Ppookvarjenost levih je neizmerna.