Slovenija
18 ogledov

Preiskovalci v Merkurju pozno v noč

Preiskava v Merkurjevi poslovni stavbi v Naklem.
1/26
Žurnal24 main
Preiskovalci iz poslovne stavbe Merkurja odnesli veliko dokumentov iz časa Bineta Kordeža. Kordežu najbrž še nekaj časa ne bo treba k sodniku.

Z Generalne policijske uprave so potrdili, da so ponoči zaključili s hišnimi preiskavami ter da so vsem štirim osebam odpravili pridržanje. Nadaljevali bodo z zbiranjem obvestil in pregledovanjem zaseženih poslovnih listin in računalniških podatkov.

O vseh ugotovitvah bodo obvestili Skupino državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, ki usmerja predkazenski postopek.

Čeprav so nameravali policisti nekdanjega šefa Merkurja Bineta Kordeža in njegovi sodelavki v pridržanju zadržati do jutri zjutraj, so vsi trije skupaj policijsko postajo v ljubljanskih Mostah zapustili že ponoči, neuradno okoli 2. ure ponoči. "Takrat je bila opravljena hišna preiskava na sedežu Merkurja v Naklem. Vsi trije pa so policijsko zapustili brez medijske spremljave, s katero so na policijo tudi prišli," pravijo blizu policiji, ki so nam tak razplet Kordeževega prijetja napovedovali že v četrtek.

"Sodne preiskave ne bo takoj"
Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada bodo zdaj vse zaseženo v 28 hišnih preiskavah predali tožilcem za pregon organiziranega kriminala.

"Če so zbrali dovolj konkretnih dokazov, bo to tožilcem zelo olajšalo delo pri dokazovanju kaznivih dejanj Kordežu. Če pa so policisti nagrabili skupaj kar vse povprek, kar bi lahko kazalo na nezakonitost in bodo od tožilcev zato celo pričakovali, da Kordežu skušajo dokazati neko drugo kaznivo dejanje, ne pranja denarja, kot mu očitajo v ovadbi policisti, pa tudi tožilci ne bodo mogli neutemeljeno prepričati sodnika naj uvede preiskavo," opozarjajo pravniki.

Slednji namreč menijo, da tudi preiskovalni sodnik lahko uvede preiskavo le, če tožilci predložijo dovolj trdnih dokazov, zbranih na policiji. "Ker pa nihče od štirih osumljencev ni več pridržan, je tudi sodno preiskavo preiskavo, če sploh bo, pričakovati šele čez nekaj mesecev," dodajajo viri.

V Naklem vztrajali do pozne noči
Iz Merkurja so sporočili, da so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada preiskavo v njihovi poslovni stavbi v Naklem končali pozno ponoči.

"Preiskovalci so s seboj odnesli številne dokumente o poslovanju Merkurja pod vodstvom Bineta Kordeža. Kako se bo preiskava odvijala naprej, pa v Merkurju seveda ne moremo vedeti," poudarja tiskovni predstavnik Merkurja Rok Istenič.

Fotografije včerajšnje preiskave si oglejte tu in v zavihku Galerija.

 

Zadnji dan za upnike
Samo še danes pa lahko upniki Merkurja prijavijo svoje terjatve. Da bi se podjetje izognilo stečaju, mora zagotoviti podporo upnikov prisilni poravnavi in jih prepričati, da se odločijo za konverzijo terjatev v lastniške deleže.

Merkur sicer različnim dobaviteljem dolguje okoli 200 milijonov in 550 milijonov bankam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.