Slovenija
50 ogledov

Preiskujejo še več primerov evtanazije

Klinika Dignitas letno organizira okoli sto primerov pomoči pri smrti – največ b Žurnal24 main
Strokovni nadzor na UKC Ljubljna naj bi potrdil sum evtanazije. Kriminalisti naj bi preiskovali še več podobnih primerov.

Strokovna komisija naj bi potrdila sum entanazije, ki naj bi jo decembra opravil zdravnik na nevrološkem oddelku, je v oddaji Dnevnik poročala RTV Slovenija. Zdravnik naj bi imel zdaj tri dni časa, da odgovori komisiji, javnosti pa bodo izsledki nadzora predstavljeni v četrtek. Kriminalisti pa naj bi preiskovali vsaj še tri sume evtanazije. 

Kot je še poročala TVS, naj bi bil zdravnik odvisen od narkotikov, zaradi česar je že moral zapustiti drugi oddelek na UKC Ljubljana. Odpovedi ni dobil. 

"Če bo poročilo pozitivno, to se pravi, da obstaja močan sum, da se je res dogodilo kaj protizakonitega, potem je to za nas kot klinični center, kot delodajalce dovolj, da bomo lahko ukrepali," je konec tedna dejal strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker

Kot je znano, pri bolniku niso opravili obdukcije, ki naj bi jo sicer naredili vsem bolnikom, ki umrejo v bolnišnici. Tudi razloge za to odločitev preiskuje interna komisija. Naknadna obdukcija sicer v primeru domnevne evtanazije iz decembra lani ni mogoča, saj so truplo upepelili.

Odredbo o obdukciji podpišeta dva zdravnika, ki sta v času smrti bolnika prisotna na oddelku. Prav tako listino podpišejo svojci. Svojci lahko obdukcijo zavrnejo, vendar jo lahko ob sumu na kakšne nepravilnosti kljub temu izvedejo, je pojasnil direktor nevrološke klinike, na kateri sta se zgodila domnevna primera evtanazije, David B. Vodušek.

Vprašanje evtanazije sproža številne polemike. Le peščica držav ima uveljavljene zakone, ki evtanazijo dovoljujejo ali pa dopuščajo zdravniško pomoč pri samomoru. 

V EU je evtanazija pod strogo določenimi pogoji od leta 2002 dovoljena v Belgiji in na Nizozemskem, leta 2009 so jo dovolili še v Luksemburgu. Znotraj Združenih držav Amerike je nekaj držav, ki v določenih primerih dovoljujejo samomor z medicinsko pomočjo, večinoma pa v ZDA evtanaziji nasprotujejo.

Za evtanazijo v Švici 6700 evrov

Tudi v Švici je dovoljen samomor z zdravniško pomočjo. Zdravnik bolniku, ki želi umreti, lahko priskrbi ustrezno zdravilo, vendar ga mora bolnik vzeti sam. Pri samomoru pomaga organizacija Dignitas, ki jo je ustanovil Ludwig A. Minelli. Za tednik Mladina je pred leti pojasnil, da morajo tisti, ki želijo izpeljati samomor z medicinsko pomočjo, za razna usklajevanja, urejanja dokumentov in izvedbo plačati skoraj 8000 švicarskih frankov, okoli 6700 evrov. 

Zahteva bolnika mora biti prostovoljna

Na Nizozemskem lahko zdravniki evtanazijo izvedejo med drugim tistim bolnikom, ki trpijo izjemne in neznosne bolečine brez možnosti izboljšanja. Zahteva bolnika za evtanazijo mora biti prostovoljna in mora zanjo večkrat prositi. Pri tem mora biti bolnik v celoti seznanjen s svojim zdravstvenim stanjem in možnostmi za morebitno zdravljenje. Mnenje o njegovem brezizhodnem zdravstvenem stanju mora potrditi več zdravnikov.

 

V Belgiji brez starostne omejitve

Belgija pa je lani postala prva država na svetu z evtanazijo za mladoletnike. Nova evtanazijska zakonodaja ne uvaja starostne omejitve, kljub temu pa lahko zanjo zaprosijo le otroci, ki so neozdravljivo bolni, v velikih bolečinah ter v primerih, ko za lajšanje njihove bolezni ne obstaja zdravljenje. Otroci se morajo tudi zavedati svojega položaja in razumeti pomen prošnje za evtanazijo, ki jo morajo odobriti tudi njihovi starši, zdravniki in psihologi.

17 let na umetnih napravah

Med najbolj odmevnimi primeri evtanazije v zadnjih letih je bil primer Italijanke Eluane Englaro, ki je leta 1992 utrpela hudo poškodbo možganov, zdravniki zasebne klinike v Vidmu pa so jo leta 2009 prenehali umetno hraniti. Tako so izvršili odločitev milanskega prizivnega sodišča, ki je ugodilo prošnji Eluaninega očeta Beppina Englara, naj hčerko odklopijo z naprav, ki so jo ohranjale pri življenju.

V ZDA je leta 2005 umrla Terri Schiavo, ki je bila zaradi hude poškodbe in odpovedi možganov 15 let v komi. Na pobudo moža, ki je bil njen zakoniti skrbnik, in po posredovanju sodišča so ji odvzeli cevko za hranjenje.

Lani je pozornost javnosti pritegnila Američanka Brittany Maynard, ki se je potem, ko so ji diagnosticirali možganskega raka v zadnjem stadiju, odločila končati življenje z medicinsko pomočjo, zato se je z družino tudi preselila v Oregon, ki je ena od petih ameriških zveznih držav, kjer je to dovoljeno. Svojo odločitev je objavila na spletu v video posnetku, objavljenemu na spletu, ogledalo si ga je 9,5 milijona ljudi. Zdravniki so ji predpisali zdravila, s katerimi je 1. novembra končala svoje življenje.

Jacka Kevorkian osem let v zaporu

Verjetno najbolj obsežen primer pa je bil primer ameriškega aktivista za pravico do medicinske pomoči pri samomoru, patologa Jacka Kevorkiana, ki naj bi pomagal končati življenje 130 bolnikov. Dr. Smrt, kot so ga poimenovali nekateri mediji, je zaradi svojih dejanj odsedel osemletno zaporno kazen, z njimi pa sprožil tudi široko javno razpravo o etičnih vprašanjih evtanazije.

 

 

 

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:41 12.januar 2015.

    dokler je človek pri zavesti naj sam odloča o svojem življenju in če se odloči za evantazijo naj se mu da smrtonosne tablete pa da jih sam vzame ko je pripravljen tko k v Švici. Če je pa v nezavesti ...prikaži več naj se pa opazuje njegovo možgansko aktivnost in če aktivnosti ni naj več zdravnikov odloča če je že čas za evantazijo. V tem primeru bi prišla v upoštev pasivna evantazija. Defenitivno pa ne bi smel po mojem mnenju sorodniki odločat. Ker sorodniki lahko hitreje obupajo zarad svojih interesov.

  • Žurnalček 07:49 12.januar 2015.

    Po moje je aktivna evtanazija uboj opešanega , ostarelega in funkcionalno že nesposobnega človeka , pasivna pa , ko človeku ni več pomoćči !

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:27 10.januar 2015.

    Mislm da bi lahko v tem primeru Borut Pahor po sodbi odpustil zdravniku kazen. To moč namreč ima.