Slovenija
57 ogledov

Prej opeka, zdaj smeti

Iz današnje dolenjske izdaje Žurnala24: Skrb vzbujajoče. Krajane skrbi, kaj v nekdanji opekarni počno s smetmi. V Ekosistemih trdijo, da ne ogrožajo nikogar.
             20
delavcev, predvsem domačinov, je trenutno zaposlenih v podjetjih Ekosistemi in ONM Energija v Zalogu.

Na območju nekdanje Opekarne Zalog se celjsko podjetje Ekosistemi in ONM Energija, ki ima sedež v Zalogu, ukvarjata z odpadki, tudi nevarnimi, kot so galvanski mulji, kar krajanom, ki so se združili tudi v civilni iniciativi (CI) Zalog-Loke, povzroča skrbi.

Jutri javna razgrnitev OPN in okoljskega poročila, javna obravnava februarja
Tudi kompleks opekarne. Od jutri bosta v prostorih občine en mesec javno razgrnjena dopolnjen osnutek občinskega prostorskega načrta (OPN) Občine Straža in okoljsko poročilo z revidiranim dodatkom za varovana območja. Javna obravnava bo 2. februarja ob 17. uri v Kulturnem domu Straža. “OPN bo uredil tudi kompleks nekdanje opekarne Zalog,” pojasnjuje župan Alojz Knafelj. Sicer pa je občinski svet že lani sprejel podrobni prostorski načrt, ki v gospodarski coni Zalog predvideva le zbiranje in predelavo nenevarnih odpadkov. A ta bo, kot nam je že takrat povedal Knafelj, upoštevan šele po preteku treh let, ko bo Agencija RS za okolje podjetjema Ekosistemi in ONM Energija znova izdajala dovoljenja.

Nekdanja opekarna je bila velik onesnaževalec zraka in podtalnice, kar se je odražalo na zdravju ljudi. S prihodom novega podjetja pa se je med ljudmi pojavil strah, da se bo kakovost življenja okoliških prebivalcev znova poslabšala," pove Franc Plut iz CI Zalog-Loke, ki je pripravil tudi okroglo mizo, na kateri so od pristojnih želeli odgovore o njihovi dejavnosti.

"Imamo vsa dovoljenja"
Filip Kokalj in Valter Kobal, predstavnika Ekosistemov, zatrjujeta, da imajo za obratovanje vsa potrebna okoljevarstvena dovoljenja in da v okviru njih tudi delujejo. "Nenevarne odpadke, kot so raznovrstne embalaže, na tej lokaciji zbiramo, jih presortiramo, pakiramo in prodamo tistim, ki jih predelujejo naprej. Del odpadkov je tudi nevarnih, to so galvanski mulji, iz katerih izdelujemo gradbeni material," razloži Kobal.

Videti je kot smetišče
"Območje nekdanje opekarne je videti kot smetišče, objekti so dotrajani, infrastruktura neustrezna, ni kanalizacije, okolica pa je zanemarjena. Z maskirno mrežo so nedavno le 'rešili' pogled na dvorišče, dejanskega stanja pa niso izboljšali. Poleg tega kopičenje odpadkov na prostem gotovo povzroča onesnaževanje podtalnice," je prepričan Plut.

Trenutni občinski odlok nam prepoveduje vse resne gradbene posege, tako rušenja kot novogradnje,” propadajoči videz nekdanjih opekarniških stavb opravičuje Kobal. Po sprejetju občinskega prostorskega načrta nameravajo območje urediti, da bo primernega videza, in zgraditi tudi biomasni razvojni center za predelavo sekancev za potrebe 
bioplinarn.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.