Slovenija
44 ogledov

Prej z dopusta, da so se lahko prijavili na razpis

Plaža EPA
"Da smo lahko oddali prijavo na razpis, sem morala skrajšati dopust. Ne vem, zakaj razpise objavljajo sredi poletja," nam je sporočila jezna bralka.

Razpis za 1,2 milijona evrov objavljen 29. julija, prijave so mogoče do 23. avgusta. Razpis za pol milijona evrov subvencij objavljen 15. julija, prijave so mogoče do 5. avgusta. Gre za dva primera razpisov Slovenskega podjetniškega sklada, ki sta objavljena poleti in se poleti tudi zaključita. Prvi je za sodbude za zagon podjetij v območjih z visoko brezposelnostjo, drugi pa za spodbude za rast podjetij na področju rabe lesa. 

"Kot je znano, je smo objavo javnih razpisov za leto 2016 najavili že v začetku tega leta. S tem je ministrstvo zagotovilo vsem zainteresiranim podjetjem možnost, da se lahko pravočasno in strokovno pripravijo na oddajo vloge po objavi posameznega javnega razpisa. Žal so nekateri postopki priprave in potrjevanja določenih javnih razpisov trajali nekoliko dlje kot je bilo načrtovano, zaradi česar so bili določeni javni razpisi objavljeni nekoliko kasneje, kot je bilo sprva načrtovano," so pojasnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.  

Doslej so objavili 11 od 31 načrtovanih razpisov za evropska sredstva za skupaj že skoraj polovico vseh sredstev, medtem ko so za denar iz domačega proračuna objavili že 16 od načrtovanih 17 razpisov. 

Delajo vse, kar lahko: info točka deluje tudi poleti

Dodajajo, da se prilagajajo, tako da se podjetjem zagotovi možnost priprave vloge tudi v času počitnic, tako da tudi v poletnem času na ministrstvu deluje info točka, "ki ves čas zagotavlja potrebno podporo podjetjem, ki želijo izvedeti več o možnostih črpanja sredstev iz EU skladov za programsko obdobje 2014-2020."

Razpisi | Avtor: ministrstvo za gospodarstvo ministrstvo za gospodarstvo
Na ministrstvu so odločeni, da bodo vsem podjetjem, ki bodo uspešna na razpisih, sofinanciranje omogočili še letos. "To pomeni, da morajo biti še pred koncem proračunskega leta biti izdane potrebne odločbe, da morajo biti podpisane potrebne pogodbe, prejeti zahtevki za sofinanciranje, podjetja pa morajo na koncu oddati tudi zahtevana zaključna poročila, preden se jim lahko omogoči tudi dejansko izplačilo. Vse to pa seveda zahteva svoj čas," so še pojasnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. 

Če bi imel kdo težave, bi rok podaljšali 

En razpis je imelo poleti odprt tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. "Večina javnih razpisov, ki je objavljenih, se je zaključila pred prvo polovico julija, edina izjema je Javni razpis za spodbujanje aktivnega državljanstva mladih za večjo zaposlenost 2016–2018 na spletni strani Urada RS za mladino, ki se je zaključil 22. julija, vendar je bil objavljen že 10. junija, zato je časa za pripravo projektov dovolj," ocenjujejo na ministrstvu.

"Včasih usklajevanja s pristojnimi službami vzamejo nekoliko več časa. Naš interes je, da se javni razpisi objavijo čimprej. V kolikor bi potencialni prijavitelji imeli težave s postavljenimi roki in bi nas o tem obvestili, pa ne vidimo težav, da rokov za oddajo vlog ne bi podaljšali," so še dodali. 

Ne le za subvencije, tud za službe

Na ministrstvu za javno upravo so pojasnili, da zakon ne določa nobenih posebnih omejitev pri objavljanju razpisov, ki bi bile vezane na letni čas, dopuste ali počitnice. Od prvega do 20. julija je bilo na njihovi spletni strani objavljenih 44 razpisov, od tega 34 javnih natečajev, dve objavi prostih delovnih mest ter osem internih natečajev. Lani sta bila objavljena dva razpisa manj. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • matermila 14:33 05.avgust 2016.

    dve objavi prostih delovnih mest Ki sta bili verjetno že pred razpisom oddani kakemu sinku ali hčeri.

  • Fucky 10:24 04.avgust 2016.

    Če si lahko privošči dopust, naj razmisli o tem, da si nekdo drug morda bolj zasluži taka sredstva.

  • slajan 09:56 04.avgust 2016.

    Se odpovem dopustu za 10 let vnaprej, če bi lahko dobil nepovratna sredstva. Bralki pa nasvet: ne prijavljajte se na razpise, ker bo morda potrebno dati poročilo o porabi nepovratnih sredstev ravno takrat, ko boste spet na dopustu!!!