Slovenija
46 ogledov

Prejšnje uprave niso razrešili

Nova KBM, NKBM Žurnal24 main
Delničarji NKBM na današnji skupščini, na kateri je bilo prisotnega 62 odstotkov kapitala, v skladu s predlogom države kot največjega lastnika niso izglasovali razrešnice prejšnji upravi in večjemu delu dosedanjih nadzornikov za lani.

Razrešnico za preteklo poslovno leto so prejeli le trije nadzorniki, in sicer Vida Lebar in Darjan Petrič, ki se kljub drugačnemu prvotnemu predlogu po današnji skupščini prav tako poslavljata od nadzornega sveta, in Ivan Simič, ki je iz njega izstopil že pred časom.

Sicer pa so bili v devetčlanski nadzorni svet po nasprotnem predlogu Soda imenovani Keith Miles z Inštituta za ekonomske zadeve v Londonu, Andrej Fatur, Peter Kukavica, Egon Žižmond, Peter Kavčič, Niko Samec, predsednica uprave Tovarne nogavic Polzela Karmen Dvorjak, Miha Glavič in nekdanja vodja kabineta mariborskega župana Franca Kanglerja Duška Jurenec.

V petih letih morajo povečati kapital

Skupščina je upravo pooblastila, da bo v obdobju petih let po vpisu sprememb in dopolnitev statuta banke s soglasjem nadzornega sveta in brez dodatnega sklepa skupščine povečala osnovni kapital banke za največ 20,4 milijona evrov z izdajo delnic za denarne vložke.

S potrditvijo sklepov, ki jih je v zvezi z dokapitalizacijo predlagala Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), so delničarji upravi banke naložili, da začne aktivnosti v zvezi z dokapitalizacijo in dosego vsaj devetodstotnega temeljnega kapitala banke najpozneje do decembra letos.

V okviru teh aktivnosti so upravi naročili, naj prednostno poskrbi za skrben in neodvisen pregled banke in družb v skupini, ki naj ga izvede mednarodno izbran izvajalec.

Sicer pa je skupščina zavrnila predlog sklepa, da za revidiranje računovodskih izkazov banke v letu 2012 imenujejo družbo Ernst & Young.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.