Slovenija
6 ogledov

Prejšnji vikend naj se ne bi ponovil

Žurnal24 main
Čaka nas deževen konec tedna. Tokrat vremenoslovce skrbijo predvsem zalita kraška polja. Možni plazovi. Prejšnji konec tedna naj se ne bi ponovil.

"V soboto pričakujemo ponoven porast rek v večjem delu države, zlasti v zahodni in osrednji Sloveniji, vendar pa ne pričakujemo, da bi prišlo do večjih razlitij, morda se bo lahko kakšna reka približala tem razlivnim vrednostim ali pa se bo razlila v manjšem obsegu," nam je na podlagi najnovejših zbranih podatkov povedal Janez Polajnar iz Agencije RS za okolje.

 

Obeti za padavine
Začelo se bo danes popoldne kot krajevne padavine in posamezne nevihte na zahodu države, nato se bo dež krepil in se proti sobotnemu jutru razširil na celotno Slovenijo. Čez dan bo nato deževalo, proti večeru pa naj bi padavine oslabele, a se v noči na nedeljo znova okrepile. Nedeljsko dopoldne bo prav tako deževno, nato pa naj bi se vreme umirilo.
Na zahodu države bo konec tedna padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, v osrednji in vzhodni Sloveniji pa od 40 do 80 litrov.

Čeprav količina padavin ne bo takšna kot pretekli konec tedna, pa je tokratna težava razmočena zemlja, ki ne more več vpijati vode.

"Bolj nas skrbijo zalita kraška polja  Notranjskega, Dolenjskega krasa in pa in Suhe krajine. Tam se bo upadanje vode upočasnilo zaradi dotoka vode iz zaledij, ponekod pa lahko voda ponovno nekoliko naraste. Najverjetneje ne bo narasla toliko kot prejšnje dni, se bo pa nekoliko zvišala gladina vode na teh kraških poljih, ki so že tako poplavljena. Tudi na Ljubljanskem barju so možne poplave, vendar predvidoma ne do te mere kot prejšnji vikend," pojasnjuje Polajnar.

 

Prebivalci Kostanjevice na Krki, ki so bili dolgo časa pod vodo, si lahko oddahnejo, saj ne živijo na kraškem polju.

 

Kaj se bo dogajalo z rekami v nedeljo, bo znano jutri.

 

Razvoj vremena lahko spremljate na našem vremenskem portalu vreme.net.

Možni plazovi
Zaradi razmočenega terena naj bodo pozorni zlasti tisti, ki živijo v bližini plazovitih območij. Najbolj nevaren plaz je trenutno v Laškem, kjer je sicer območje plazu prekrito s ponjavo, a lahko nov dež sproži dodatno plazenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.