Slovenija
26 ogledov

Prek intervjuja do 4.500 evrov

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Zavod za zaposlovanje je začel s programom samozaposlovanja, po katerem lahko novopečeni podjetniki dobijo subvencijo v višini 4.500 evrov. Letošnja novost je svetovalni intervju s kandidatom.

"Svetovalni intervju za presojo kandidatove poslovne ideje se izvede v obliki razgovora med kandidatom za samozaposlitev in svetovalcem za podjetništvo. Na podlagi vprašalnika mora podjetniški svetovalec priti do objektivne ocene kandidatove poslovne ideje. Po izvedenem intervjuju bo svetovalec izdal poročilo, v katerem bo ocena, ali je posameznikova poslovna ideja dovolj razdelana, da bo samozaposlitev lahko uspešna," nam je dejala Suzana Kerec, skrbnica za program samozaposlovanja na Zavodu za zaposlovanje. Čas intervjuja ni določen, še dodaja.

Koliko podjetnikov propade v manj kot letu dni, na zavodu ne vedo natančno, saj ne vodijo evidenc. "Naša ocena je, da približno 70 odstotkov prejemnikov subvencije ohrani samozaposlitev najmanj dve leti."

Do subvencije v treh korakih
Zavod za zaposlovanje je za izvedbo svetovalnega intervjuja za presojo kandidatove poslovne ideje izbral štiri zunanje izvajalce, ki bodo zagotovili podjetniške svetovalce za ocenjevanje. Kandidatom bodo zastavljali različna vprašanja po naslednjih sklopih: predstavitev izbrane dejavnosti, tržna raziskava, organizacija dejavnosti, potrebna sredstva za dejavnost, opredelitev prihodkov in stroškov, prednosti in pomanjkljivosti. Če bo kandidat ocenjen pozitivno, bo šel na tridnevno delavnico Priprava na samozaposlitev, kjer ga bodo seznanili s podjetniškimi vsebinami. Šele nato bo kandidat lahko oddal vlogo za pridobitev subvencije.

Dodelili bodo 3.000 subvencij
Trenutno so za izvajanje programa zagotovljena sredstva v višini približno 12,5 milijona evrov, kar zadostuje za 3.000 novih subvencij v tem letu.

Za uvedbo svetovalnega intervjuja so se odločili, ker bi radi s tem pripomogli k učinkovitejši samozaposlitvi z dolgoročnega vidika. "S samim intervjujem kandidat tudi sam pri sebi odgovori na bistvena vprašanja, pomembna za samozaposlitev, ki si jih morda sam niti ne bi zastavil," dodaja skrbnica za program samozaposlovanja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.