Slovenija
496 ogledov

Prek slamnatih podjetjih do štirih milijonov

ivan zidar, sojenje, reševalec, sodišče Žurnal24 main
Zidarjevi zagovorniki vztrajajo, da je prebolan, da bi še kdaj prišel na sodišče. Sodnica ga je iz postopka začasno izločila, dokler ne odloči ali je sojenje sploh smiselno začeti.

Nekdanji šef gradbenega podjetja SCT Ivan Zidar bi se moral na ljubljanskem okrožnem sodišču zagovarjati zaradi zlorabe položaja. Z izdajo fiktivnih računov za storitve, ki jih nekatera in izključno zato ustanovljena slamnata podjetja v resnici za SCT niso nikoli opravila, naj bi Zidar ob pomoči tedanjih tesnih sodelavcev Aleksandra Mezeta in Mihaela Zidarja skupno tri SCT-jeve družbe med leti 2004 in 2008 oškodovali za skoraj 4 milijone evrov.

Ker ni prišteven, so ga izločili

Zidar naj bi bil v izjemno slabem duševnem stanju, s pogostimi halucinacijami in preganjavicami, zaradi česar naj bi se zdravil na psihiatriji. Večino postopkov so zato zoper njega na ljubljanskem sodišču že ustavili.

Medtem bo postopek proti ostali osmerici, s katero bi moral Zidar skupaj sedeti na zatožni klopi, potekal naprej. Danes se namreč začenja sojenje Mezetu, Mihaelu Zidarju in še štirim soobtoženim. Dva, oče in sin Boris ter Miha Žiberna sta sodelovanje pri oškodovanju SCT priznala že v začetku septembra in se s tožilstvom pogodila za kazen. Ta jima bo izrečena predvidoma v začetku oktobra. Neuradno naj bi jima tedaj sodišče naložilo okoli 600 ur dela v družbeno korist in okoli dva tisoč evrov denarne kazni, kar pomeni, da jima kazni predvidoma ne bo treba odslužiti v zaporu. Žiberna naj bi med letoma 2006 in 2007 vodila domnevne posle SCT s slamnatim podjetjem Vaja. Med drugim sta nadzirala transakcije na bančnih računih podjetja in urejala dvige gotovine s teh računov.

Za sojenje nesposoben, za pričo pa?

Kljub temu, da na sodišče ne zmore, bi se zagovorniki njegovih nekdanjih sodelavcev očitno radi vseeno pogovorili. Na sodišče bi ga povabili kot pričo in ga zaslišali, kar so sodišču že predlagali.

To pa se zdi nesprejemljivo tožilki Bojani Podgorelec, ki vodi praktično vse postopke proti Zidarju. "On je iz tega postopka le začasno izločen, kar pomeni, da je še vedno do nadaljnega eden od obtoženih. Dokler pa bo obtožen, ne more biti priča," pravi tožilka.

Eden od obtoženih natančno opisal dogodke

Na presenečenje vseh prisotnih v sodni dvorani je obtoženi Dejan Jevtović v zagovoru  natančno opisal način poslovanja, ki se ga je tedaj očitno posluževalo vodstvo SCT in tako poskušal omiliti svojo krivdo. Trdi, da so ga angažirali oziroma najeli za vodenje enega od slamnatih podjetij, ki naj bi služilo izključno z navideznimi storitvami za SCT. Njegova edina naloga je bila, kot zagotavlja sam, da je vsake toliko časa odšel na banko in dvignil gotovino. To naj bi takoj zatem moral predati zdaj že pokojnemu sodelavcu, zaupniku Zidarja, Sandiju Bregarju. Vedno "ob kavi ali koslilu". Za takšno obliko "direktovanja" pa naj bi Jevtović prejemal okoli dva tisoč evrov mesečno.

Podobno zagotavlja Matej Pogačar, ki so na sodišče pripeljali iz pripora, kjer se je znašel zaradi drugih kaznivih dejanj. Tudi on naj bi sodeloval pri vodenju enega od slamnatih podjetij, pri čemer naj bi bil večino časa v zaporu na prestajanju različnih kazni.

S transakcijami prek slamnatih podjetij naj bi na bančni račun Zidarja in njegove žene steklo več kot 800 tisoč evrov, je prepričano specializirano tožilstvo (SDT).

Komentarjev 8
  • vladek 07:19 25.september 2014.

    Sodniki ne serjite,vsakega se obtoži v odsotnosti

  • d 18:40 24.september 2014.

    Men ga nebi blo nc zal, ce bi se najdu kak pacient k bi mu poslal metek v laznjivo faco ...

  • Senior 17:41 24.september 2014.

    wingspan15; Popolnoma se strinjam s tvoim komentarjem in dodajam samo to, da je naša zakonodaja v tem pogledu eno samo sranje!