Slovenija
15 ogledov

Prek sto evrov prihranka

Žurnal24 main
Cenovne razlike med distributerji elektrike so vse večje. Z izbiro najprimernejšega distributerja lahko tisti, ki se ogrevajo na elektriko, prihranijo do sto evrov na leto.

Najugodnejši ponudnik trenutno je Elektro Celje, vendar je edini, ki električne energije še ni podražil. Čakali so namreč, da se bodo končala pogajanja s proizvajalci električne energije, to pa se bo predvidoma zgodilo v nekaj dneh.

Za povečavo kliknite na grafiko. 

 
Najdražji Maribor, toda ...
Podatke o porabi s treh računov za elektriko smo poslali na naslove vseh petih distributerjev električne energije in jih zaprosili za izračune (enako lahko naredi vsak uporabnik zase). Najdražji je Elektro Maribor, ki pa je ceno dvignil zadnji. Po ocenah naših neuradnih virov je v novo ceno že vključil okrog 20-odstotno podražitev električne energije, ki so jo izpogajali proizvajalci. Drugi distributerji bodo morali po ocenah naših virov med letom cene spet popraviti navzgor. Ker za Elektro Celje v kratkem pričakujemo informacijo o podražitvi, ga pri povzetku rezultatov ne bomo upoštevali.

Varčni na Primorsko
Za Metko, ki je najmanjša porabnica, je najugodnejši ponudnik Elektro Primorska, mesečna razlika med najdražjim in najcenejšim je 3,65 evra. Zanimalo nas je tudi, ali se Metki izplača prehod na enotarifno merjenje porabe, vendar so izračuni vseh distributerjev pokazali, da ne. Elektro Primorska je najcenejši tudi za srednje velikega porabnika Toneta. Cenovna razlika v primerjavi z Elektrom Maribor je 5,73 evra, z Elektrom Ljubljana pa le 70 centov.

 

Menjava distributerja

je brezplačna, po vašem pooblastilu vse potrebno uredi vaš novi distributer. Zamenjava se izvede v začetku meseca.


Vprašanje. Kdo zamenja pregorelo glavno varovalko Ljubljančanu, ki mu elektriko dobavlja Elektro Maribor?


Odgovor. Elektro Ljubljana, saj vsak distributer skrbi za omrežje na svojem območju.

Potrošnik na Gorenjsko!
Za največjega porabnika Matevža , ki se ogreva z električno energijo, je daleč najugodnejši ponudnik Elektro Gorenjska. Od vseh drugih ponudnikov je cenejši za več kot pet evrov, od Elektra Maribor pa za več kot sedem. To v celem letu pomeni skoraj 90 evrov prihranka. Razlike med mariborskim, ljubljanskim in primorskim Elektrom so okrog dva evra.

Ena ali dve tarifi?
Ali se izplača prehod z enotarifnega na dvotarifno merjenje porabe ali ne? V Elektru Ljubljana so izračunali, da se prehod z dvotarifnega merjenja na enotarifno izplača uporabniku, ki v višji tarifi porabi 83 odstotkov vse elektrike ali več, sicer ne.

Če želi nekdo zamenjati enotarifno merjenje električne energije z dvotarifnim, mora plačati zamenjavo števca (če ta že ne omogoča dvotarifnega merjenja). Strošek pri Elektru Ljubljana znaša okrog 200 evrov. Prehod z dvotarifnega merjenja na enotarifno pa je pri njih zastonj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.